Разпитът на хора от кабинета няма да е изключение за

...
Разпитът на хора от кабинета няма да е изключение за
Коментари Харесай

Разпитът на хора от кабинета няма да е изключение за прокуратурата в този мандат

Разпитът на хора от кабинета няма да е изключение за българската прокуратура в този мандат на държавното управление. Готови сме да спомагаме по всевъзможен метод за откриване на всевъзможни офанзиви, проблеми и престъпност. Това разяснява представителят на кабинета Лена Бориславова по отношение на изказване на Иван Гешев, че министри могат да бъдат разпитани поради хакерската офанзивата към " Български пощи”.

Днес стана ясно, че прокуратурата е почнала следствие по отношение на хакерската офанзива. Ако се наложи, ще бъдат разпитани министърът на превоза, като принципал, и министърът Калина Константинова, отговаряща за електронното ръководство.

На брифинга в Министерски съвет Бориславова разгласи, че държавното управление ще подпише меморандум за съдействие с Базелския институт за положително ръководство. Началникът на кабинета изясни, че това е самостоятелна експертна организация, отдадена на работата с обществени и частни структури за подсилване на ръководството, противопоставяне на корупцията и обвързваните с нея финансови закононарушения, както и възобновяване на отклонени активи.

Тя уточни, че подписването на меморандума идва предвид на " заварената ерозирала държавна система и институции, неработеща прокуратура, както и следващото отсрочване на решението за освобождение на основния прокурор Иван Гешев”.

На днешното държавно съвещание е утвърден законопроект за изменение на Закона за правосъдната власт, с който във взаимоотношение с представители на Европейската прокуратура, са признати промени, ориентирани към обезпечаване на самостоятелност и по-добро действие на Европрокуратурата у нас.

Бориславова прочете част от мнението на Европейската прокуратура, с което оттова показват поддръжката си към законопроекта. " Предлаганите промени са наложителни и отразяват изцяло смисъла на регламента и считаме, че са нужни. Нещо повече - предлаганите промени обезпечават независимостта и безпристрастността на правосъдната власт. Те следва постоянно да са гарантирани”, цитира тя.

И добави: " Службите, натоварени с следствието на наказателното гонене, да бъдат в положение съответно да извършват функционалностите си. Независимостта на правосъдната власт допуска по-конкретно, че съответният правосъден орган е в положение да упражнява правосъдните си функционалности изцяло независимо, без да е йерархично привързан или да е зависещ на различен орган и без да получава нареждания или указания”, гласят претекстовете на Европрокуратурата.

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова уточни, че страната извършва уговорката си по европейския правилник за Европейската прокуратура да обезпечи ресурсна обезпеченост за дейно осъществяване на дейностите и отговорностите на европейските делегирани прокурори.

" Предвижда се те да бъдат обособени в конструкция, която да има лична администрация, да бъде бюджетно обезпечена, да има независимо секретно деловодство”, изясни Йорданова. Тя посочи, че към сегашния миг Закон за съдебната власт не обезпечава в цялостна степен ефикасното действие на европейските делегирани прокурори. Именно този въпрос Лаура Кьовеши е сложила на среща с Йорданова.

Относно визитата на помощник-държавния секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Бориславова сподели, че през днешния ден доктор Карън Донфрид ще се срещне с премиера Кирил Петков. Двамата ще обсъдят въпроси, свързани с националната ни сигурност, наследената корупция от " предходния държавен модел” и ограничения за по-ефективна битка с нея.

Източник: НОВА
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР