Разпитани са малка част от свидетелите след 93 заседания за

...
Разпитани са малка част от свидетелите след 93 заседания за
Коментари Харесай

Инфлацията намали с 400 000 лева гаранцията на Маринела Арабаджиева

Разпитани са дребна част от очевидците след 93 съвещания за 2 година и половина по делото против нея и брачна половинка ѝ Ветко
Инфлацията и увеличените разноски на семействата - това е един от претекстовете, с които бизнес дамата Маринела Арабаджиева е поискала понижаване на паричната гаранция по делото против нея, брачна половинка ѝ Ветко и още 6-има души, подсъдими за данъчни закононарушения и пране на пари.

Това излиза наяве от определение на Апелативния профилиран углавен съд като втора инстанция, пише Първата е решила, че импортираните към този момент по половин милион лв. за свободата на Арабаджиева и брачна половинка ѝ са доста, и е понижила сумите до 100 хиляди В края на предходната седмица Маринела Арабаджиева е поискала още по-малка гаранция пред втората инстанция.

Там е посочено, че с изключение на инфлацията и увеличените разноски на семействата тя е с чисто правосъдно минало, работи, има задължения със фамилията си и безупречно държание по делото против нея. Макар и понижена с 400 000 лева,гаранцията отново е несъразмерна и надвишава нормалната за правосъдната процедура, показва юрист Ина Лулчева, която я пази. Ветко Арабаджиев не е обжалвал намаляването на гаранцията до 100 хиляди лв.. Апелативният профилиран углавен съд обаче анулира определението на първата инстанция и подсъдимите по делото остават със същите гаранции.

Акцията на Специализираната прокуратура против семейство Арабаджиеви стартира на 31 август 2018 година Тогава бяха задържани синът им Вълчо, шефове на компаниите им и счетоводители. Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха в чужбина и ги оповестиха за търсене с Интерпол. Бяха арестувани на 7 март 2019 година в къщата на Георги Семерджиев - Жоро Шопа до Барселона. Той е един от най-близките другари на Евелин Банев-Брендо. След като ги екстрадираха у нас, Ветко и Маринела Арабаджиеви дълго лежаха в ареста. Освободиха ги първо под домакински арест поради влошено здравословно положение, а по-късно с парични гаранции от половин милион.

Делото против тях стартира през декември 2019 година и още не е завършило. По него са извършени 93 съвещания, а от определението на съда по ограниченията за неотклонение излиза наяве, че са разпитани нищожен брой очевидци. Причината е фактическата и правна трудност на делото, показва съдът.

Обвиненията против семейството са за интервала от 2013 до края на август 2018 година Те са за проведена незаконна група, данъчни закононарушения и пране на пари. Едно от тях е за неплащане на налози в размер на 813 хиляди лева

Според прокуратурата те двамата дружно с Фиданка Стойчева (член на съвета на шефовете на “Виктория корпорейшън груп ”) са избегнали заплащането и на 606 хиляди лева за разнообразни данъчни интервали. Ветко и Маринела Арабаджиеви са изпрали съгласно обвинителния акт сумата от 7,3 млн. лева, за която се твърди, че е получена от държавния бюджет с документи с погрешно наличие.

Отделно те двамата, синът им Вълчо и счетоводителките Ромелия Кирилова и Елена Караянева са упрекнати за пране на 5,4 млн. лева, открити в брой в офисите на Вълчо Арабаджиев.

Делото против Арабаджиеви и чиновниците им е едно от тези, които ще продължат в Софийския градски съд след закриването на профилираното правораздаване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР