Разпечатката от машината няма да бъде преписвана на хартиен протокол.

...
Разпечатката от машината няма да бъде преписвана на хартиен протокол.
Коментари Харесай

Специално за БНТ: Демонстрация как ще гласуваме на 11 юли

Разпечатката от машината няма да бъде преписвана на книжен протокол. Той ще става формален с подписите на членовете на Секционната изборна комисия. Това съобщи Росица Матева, заместник-председател и представител на Централната изборна комисия. В студиото на " Денят стартира " тя показва малко по малко по какъв начин протича вотът.

Данните от хартиените бюлетини, в случай че се наложи гласоподаване с такива, ще бъдат записвани в края на изборния ден, като двата протокола - от машинното и от гласуването с бюлетина, ще бъдат прикрепени един към различен.

Не би трябвало да има сбъркани протоколи, машината не позволява неточности, разяснява Матева.

ЦИК ще пусне особено приложение, което ще коментира по какъв начин тъкмо се гласоподава с машина.

Вижте във видеото проява на машинния избор:

Матева сподели, че могат да бъдат направени опити да бъде манипулирана една или няколко машини, само че специфичен код във всяка квитанция ще подсигурява, че няма да има операции. Няма по какъв начин в цялата страна и в чужбина, на 11 000 устройства, да бъде направена операция, съобщи заместник-председателят на ЦИК.

Допълнителни 1637 устройства би трябвало да дойдат до края на идната седмица. Машините ще бъдат поддържани от компанията " Сиела Норма ". Предстои да се посочи къде зад граница ще има по 2 машини за гласоподаване в секция. Министерство на външните работи ще транспортира машините в чужбина.

В събота изтича срокът за подаване на заявление за гласоподаване по сегашен адрес, напомни Матева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР