Разпънали палатка сред надгробни плочи – така живеят десетки хора

...
Разпънали палатка сред надгробни плочи – така живеят десетки хора
Коментари Харесай

Живот сред мъртвите: Историята на Махмуд, който живее на палатка в гробището в Рафа

Разпънали палатка измежду надгробни плочи – по този начин живеят десетки хора в Ивицата Газа сега. Гробището в Рафа се е трансформирало в последното място на мира сред  разрухата от израелската атака.

Снимка: Reuters

За Махмуд Адер и фамилията му гробището в Рафа е новият дом. Те са единствено от част от „ къмпингуващите “ в това пясъчно пространство, гледащо към Средиземно море. Макар и измежду надгробни плочи, там хората се усещат по-малко изложени на риск от израелските бомбардировки.

 

Според интернационалното право съзнателно нахлуване над гробище може да се смята за военно закононарушение. Изключението е, единствено в случай че то се трансформира във военна цел

 

„ Хората бяха принудени да дойдат тук на това безвредно място, което е гробището измежду мъртвите “, споделя Махмуд.

Снимка: Reuters

Той е изселен от бежанския лагер Ал-Шати в северната част на Газа с 11-членното си семейство, в това число деца и внуци.

„ По-добре е, в сравнение с да живеем в жилищни региони, където къщите могат да се срутят върху главите ни “, добавя той.

 

Открити са рисунки на 5-годишното дете в подземията под дома на пълководец на терористичната формация

 

Махмуд прекарва седмици на разнообразни места, до момента в който последователно си проправи път на юг, бягайки от настъплението на Израел.

Гробището има спретнати редици от ниски циментови гробове отпреди войната, с растения и цветя върху тях, надписи и олющена багра.

Снимка: Reuters

Има и „ по-елементарни “ гробове – на хора, убити във войната. Те съставляват могили от издигнат пясък с дължината на телата, с груби блокове цимент във всеки край.

Снимка: Reuters

 

„ Бих засадил дърво даже и на Луната, в случай че е възможно… “, споделя бащата на убито момче

 

„ Всеки ден носят тела, с цел да бъдат заровени. Ние се молим за тях и оставаме с тях. Молим за благосклонност за тях “, споделя Махмуд Амер.

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Липсата на храна и вода и непрекъснатият боязън от военна офанзива са били мъчителни. Затова доста хора избират гробището.

„ Мъртвите са в мир, до момента в който ние, живите, изпитваме болежка и прекосяваме през доста сложни условия. Няма вода, няма подобаваща помощ, ситуацията е толкоз неприятно “, добавя Махмуд.

Снимка: Reuters

На фрагменти се вижда по какъв начин децата тичат на дребни групи сред гробовете.

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

„ Виждам децата, нашите деца, да си играят измежду и над гробовете. Това се трансформира в нашия живот. Дори до момента в който вървим в този момент, виждаме гибелта пред очите си всяка секунда “, добавя Мехмед.

Снимка: Reuters

Повече от половината от популацията на Газа - 2,3 милиона души, в този момент е притиснато в Рафа, на границата в южния завършек на анклава, която я отделя от Египет. Израел заплашва да щурмува региона с танкове, когато приключи военните дейности в Хан Юнис, навръх север от него.

Войната сред Израел и „ Хамас “ избухна на 7 октомври 2023 година, откакто терористичната формация нахлу в страната и умъртви 1200 души, като  взе още към 250 заложници.

 

Групировката предлага три 45-дневни етапи на помирение

 

Обещавайки да унищожи „ Хамас “ и да освободи заложниците, Израел отговори с всеобхватна военна офанзива против Газа. Според палестинските здравни управляващи от този момент са убити 27 000 души.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР