Разнолика картина на пазара на жилища в съседни на България

...
Разнолика картина на пазара на жилища в съседни на България
Коментари Харесай

Накъде върви пазарът на жилищата в съседните страни

Разнолика картина на пазара на жилища в прилежащи на България страни се обрисува тази година, написа Българска телеграфна агенция. В Турция и Гърция като цяло цените на недвижимите парцели вървят нагоре, защото търсенето се резервира мощно заради обстоятелството, че парцелите се възприемат като сигурна инвестиция и отбрана против инфлацията. В Турция въздействие оказва също опустошителното земетресение от февруари месец тази година

В Румъния жилищата съвсем не нарастват в последно време, а в Сърбия цените на парцелите са в застой, като упованията са обстановката да остане непроменена в кратковременен проект поради намаленото търсене и високите лихви по кредитирането.
Турция
Турция се оказа отличник по скок на цените на жилищата в международен мащаб за първото тримесечие на 2023 година, сочат данни на основаната въвВеликобританияконсултантска компания в пазара на недвижими парцели Найт Франк (Knight Frank). Увеличението на цените за 12-месечен интервал в Турция е от 132,8 на 100, а за първото тримесечие на 2023 година нарастването е 22,2 на 100.

Икономисти изясняват растежа на цените с възходящото търсене на недвижими парцели като инвестиция за отбрана от обезценяването на турската лира и високата инфлация, която по публични данни през септември се е повишила до 61,53 % на годишна база - най-високото ниво за тази година.

В същото време формалните данни за септември демонстрират, че продажбите на жилища са намалели до най-ниското си равнище за последните три месеца. Около 102 656 жилищни парцела са продадени в Турция предишния месец, което съставлява спад от към 9,5 % на годишна база, заяви Турският статистически институт (ТюркСтат). На месечна основа продажбите са намалели с 16,4 на 100.

Истанбул, най-големият град в Турция, господства на жилищния пазар през септември с 15 247 продажби, което съставлява 14,9 на 100 от общия брой. Следват столицата Анкара и егейският град Измир, надлежно с 9048 (8,8 процента) и 5476 (5,3 процента) продажби на жилища.

Що се отнася до цените, най-голямо повишаване има в Хатай, Анкара и Елязъг. Тази наклонност се изяснява с последствията от огромните трусове през февруари т.г., при които Хатай и Елязъг понесоха съществени опустошения. В Хатай през последната година цените са нарастнали със 158 %, в Анкара - със 126 %, а в Елязъг със - 124 %, сочат данните на ТюркСтат за септември.

По данни на платформата за разбор на пазара на недвижими парцели Ендекса, представени от турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, в народен проект цените на жилищата са скочили със 109 на 100 към септември на годишна база, като един квадратен метър жилищна повърхност е коствал приблизително 23 031 турски лири (777 евро). В Хатай, който е преди всичко по скок на цените, кв.м. на жилище коства 17 512 лири (591 евро), в Анкара - 18 771 лири (633 евро), в Елязъг - 10 979 лири (370 евро).

Истанбул остава обратно с нарастване от 93 на 100 на цените на годишна база през септември, като приблизително кв.м. жилищна повърхност в мегаполиса коства 34 856 турски лири (1176 евро). В Измир цените са поскъпнали със 104 %, а квадратният метър коства 29 084 турски лири (981 евро).

Делът на продажбите на новопостроени жилища в общия брой продажби на жилища се пресмята на към 30 на 100. В интервала януари-август се регистрира спад на продажбите на жилища първа ръка с 14 % в съпоставяне със същия интервал на миналата година. При препродаването на жилища се следи нарастване от 11 на 100 през август спрямо предходния месец и от 3 на 100 в съпоставяне със същия месец на миналата година.

Средната работна заплата в държавния бранш в Турция е към 25 хиляди турски лири, което се равнява на почти 845 евро съгласно настоящия валутен курс.

(1 евро се равнява на 29,62 турски лири съгласно курса на деня)
Гърция
Растежът на цените на жилищата в Гърция продължава. Само през второто тримесечие на тази година междинната цена е повишена с 13,9 % по отношение на същия интервал през миналата година, демонстрират данни на Централната банка на Гърция, представени от гръцкия новинарски уебсайт „ Инсайдър “.

Според статистиката на един от най-големите уеб сайтове за недвижими парцели в страната „ Спитогатос “ най-значителен скок на цените на жилищата за третото тримесечие на 2023 година по отношение на съответния интервал през 2022 година е регистриран в предградията на Пирея ( 23,2 процента), северната част на остров Корфу ( 21,5 процента), Солун ( 21,2 процента) и западните покрайнини на Атина (19,2 процента).

Най-високи цени на кв. м., в това число за жилища ново и остаряло строителство, се регистрират в южните покрайнини на Атина - приблизително 3611 евро на кв.м., Цикладските острови - 3333 евро на кв.м., северните покрайнини на Атина - 2915 евро на кв.м, Солун - 2164 евро на кв.м., както и островите Лефкада и Кефалоня със надлежно 2500 и 2222 евро на кв.м.

Според специалисти повишаването на цените се дължи на огромното търсене и лимитираното предложение, както и на зачестилите задгранични вложения заради опцията за приемане на „ златна виза “. Друга съществена причина за възходящата наклонност при цените на парцелите са високите разноски за строителство.

По данни на Гръцкия статистически институт от юли 2022 година до юни 2023 година в цялата страна са издадени 26 534 разрешителни за градеж на жилища, което е нарастване от 10,1 % на броя разрешителни по отношение на съответния интервал от 2021 до 2022 година

Цените на новопостроените жилища в интервала април-август стартират от 2500 евро на кв.м., показва икономическият уебсайт „ Икономикос тахидромос “.

Темпът на напредък на цените на недвижимите парцели в Гърция продължава да изпреварва темпа на нарастване на заплатите в страната. Според последните данни от системата за трудови правни отношения „ Ергани ", представени от уеб страницата „ Нафтемборики ", през май междинната работна заплата в частния бранш е била 1184 евро. Инфлацията в страната се е намалила до 2,4 на 100 през септември по отношение на 3,5 на 100 през август, сочат данни на Евростас.

Анализ на Централната банка на Гърция планува жилищата в Гърция да останат скъпи до края на 2023 година и през 2024 година, когато ще продължат да се оформят условия на свръхтърсене на пазара за недвижими парцели. Търсенето, съчетано с бавния спад на високите разноските за строителство, се чака да докара до нарастване на цените на жилища приблизително с към 7 % на годишна база.
Румъния
Пазарът на недвижими парцели в Румъния се движи постепенно, а ползата на румънците към покупка на жилище е по-скоро слаб, сочат данни от най-големите платформи за недвижими парцели в страната. Пазарът се сблъсква с редица провокации, измежду които са растежът на цените, инфлацията и войната в прилежаща Украйна.

Въпреки че последните години бяха белязани от пандемията и от войната, секторът на недвижимите парцели в Румъния остана релативно постоянен, като процентът на хората, които са закупили жилище със лични приходи през 2022 година, е същият като през 2021 година (61 процента). Големите промени са измежду тези, които са закупили парцел с ипотечен заем, където през 2022 година се следи спад по отношение на 2021 година от 49 % на 28 на 100, сочат данните на платформи, профилирани в бранша.

Експерти разясняват, че цените на жилищата в Румъния се покачват изкуствено, с цел да се приближат до европейското ниво (1000-1500 евро за кв.м.), а въпреки това върху цените въздействат фактори като войната, инфлацията и повишените разноски за сила.

В същото време инфлацията, която през юли за първи път от 18 месеца падна до едноцифрено число (9,4 процента), въздейства на покупателната дарба на клиентите. Средната чиста заплата в Румъния през лятото възлизаше на 4531 леи (1781 лева.), сочат данни на Националния статистически институт.

Последният отчет на платформата за недвижими парцели Storia.ro за месец август демонстрира, че цената на квадратен метър ново строителство се е нараснала с три % в съпоставяне със същия месец на 2022 година, а цената на старите жилища се е нараснала приблизително с пет на 100. Цените през август 2023 година по отношение на юли същата година демонстрират нарастване от един %, съгласно данните на Storia.ro.

Тенденцията, която се наблюдаваше преди пандемията, за бърз напредък на цените на жилищата в градовете в западната част на Румъния се е запазила и най-високи цени за квадратен метър ново и остаряло строителство се следят в град Клуж-Напока. Високи, на фона на останалите градове в страната, са и цените на недвижимите парцели в градовете Брашов и Тимишоара.

В топ 5 на най-скъпите парцели в Румъния влизат градовете Клуж-Напока (Северозападна Румъния), столицата Букурещ, Брашов в централната част на страната, Тимишоара (Западна Румъния) и Констанца на брега на Черно море.

Годишният разбор на платформата Imobiliare.ro за 2022 година демонстрира, че междинната офертна цена за жилище на национално ниво се е повишила от 1593 евро на 1682 евро за квадратен метър.

Според анализите на платформата Storia.ro за месеците юли и август цените на квадратен метър са се повишили приблизително с 5 % в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

През летните месеци цените за квадратен метър в град Клуж-Напока се движеха към 2400-2500 евро за нови и остарели жилища, като последните са по-търсени. Цените в този районен център означават растеж от 2,7 % през последната година и 30 на 100 през последните две години, сочат данните на профилираната платформа Imobiliare.ro.

В Букурещ цените се движеха сред 1400-1640 евро за кв.м., като още веднъж старите жилища поддържат по-високи цени. През второто тримесечие на 2023 година цените на жилищата в Букурещ са паднали с четири % на годишна база, само че за последните две години в действителност са нарастнали с четири %, сочат данните на платформата.

В Брашов нови и остарели жилища се предлагаха на цени към 1500-1800 евро за кв.м., като по-високи цени държи новото строителство.

В западния град Тимишоара цените се движеха сред 1400-1600 евро за кв.м., а в черноморския пристанищен град Констанца – сред 1500-1700 евро за квадратен метър.

По-ниски са цените на жилищата в Сибиу в централната част на страната, в Яш в Североизточна Румъния, в Крайова (Южна Румъния), Орадя (Северозападна Румъния) и Плоещ – в централната част на страната, където цената за квадратен метър жилище бе към 1000 евро през летните месеци.

Сравнявайки цените на парцелите през последните две години, платформата Imobiliare.ro обобщава, че най-голяма разлика се следи в Клуж-Напока, където цените са скочили с 30 %. Град Орадя се подрежда на второ място в тази ранглиста с повишаване на квадратния метър от 21 % през последните две години (средната цена през лятото на 2023 година е 1300 евро), а на трето място се подрежда Брашов, където цените са нарастнали с 20 % през последните две години.

Данните на платформите за недвижими парцели демонстрират още, че най-динамичен е имотният пазар в Букурещ, Тимишоара, Констанца, Клуж-Напока и Брашов.
Сърбия
Стагнация – по този начин дефинират специалистите в Сърбия положението на пазара на недвижими парцели сега. Продавачите държат високи цени, а купувачи няма. Освен това заемите нарастват. Очакванията са за релативно успокоение в краткосрочна вероятност.

Най-новите данни за бранша, оповестени от сръбския статистически институт предишния месец, сочат леко намаление на цените на жилищата през първото полугодие по отношение на второто полугодие на предходната година.

Средната цена на новопостроено жилище в Сърбия през първото полугодие е била 214 017 динара (около 1813 евро) за кв.м. Това е с 1,8 % по-малко, в сравнение с през второто полугодие на предходната година.

Ценовият диапазон в страната се движи сред 52 481 динара (448 евро) за квадратен метър новоизградено жилище в Буяновац, Южна Сърбия, до 489 634 динара (4178 евро) за квадратен метър в белградската община Савски венац, в която влиза и първокласният квартал Белград на вода.

В Сърбия междинната чиста заплата за юли е била 83 781 динара (715 евро), а инфлацията за септември на годишна база е 10,2 %.

Ако се прегледа по райони, в Сърбия – най-скъп е Белградският район, а най-евтини са жилищата в Южна и Източна Сърбия.

По данни на уеб страницата www.cenenekretnina.rs, който предлага статистика по общини, в Белград междинната цена на жилищата, нови и остарели, за третото тримесечие е била 2332 евро по отношение на 2319 евро през предходното тримесечие. Това съставлява нарастване от 0,6 %, а на годишна база нарастването е 10,7 на 100. В Нови Сад междинната цена на жилищата е била 1795 евро, или 1,6 на 100 повече по отношение на предходното тримесечие и с 10,7 % повече на годишна база. В Ниш квадратният метър жилищна повърхност е коствал приблизително 1273 евро, което е с 0,9 на 100 повече по отношение на второто тримесечие и с 16,3 на 100 повече по отношение на година по-рано, сочат данните на уеб страницата.

В последния си отчет за положението на пазара на недвижими парцели в Сърбия Държавният институт по геодезия показва, че наклонността за стабилизиране и усмиряване на пазара на парцелите продължава след двугодишен изразен динамичен напредък, последвал експлоадирането на Ковид пандемията.

Освен усмиряване на интензивността, пазарът на недвижими парцели продължава да поддържа по-високо равнище по отношение на стойностите отпреди пандемията. Общата сума на парите, употребявани за покупка на недвижими парцели през първото полугодие, възлиза на 3,3 милиарда евро, което е с 81 % повече по отношение на първото полугодие на 2019 година (преди пандемията) и със седем % по-малко по отношение на същия интервал на миналата година, се показва в отчета на института.

Ненад Джорджевич, ръководител на управителния съвет на Сдружение „ Клъстър недвижими парцели “, също е на мнение, че има стабилизация на имотния пазар в Сърбия.

„ Няма място за по-голямо нарастване на цените, като се има поради, че има лек спад в оборота и фрапантен спад, когато става дума за броя на утвърдените жилищни заеми – това води до стабилизиране на пазара в идващите три до шест месеца “, оцени той в края на септември пред сръбското издание Biznis.rs.

Стагнация вижда на пазара и Предраг Девич от организация Беоагент. Той разяснява пред телевизия Ен1, че оборотите са дребни и че продавачите към момента търсят високи цени, а купувачи няма.

Наред с това нарастнаха заемите и стигаме до обстановка, в която този, който желае да продава, би трябвало да намали цената. А това е общоприета застоялост, показва той пред телевизия Ен1.

По думите му стагнацията не може да трае една година, а по-скоро към три, четири, пет месеца и " до пролетта всичко ще изкристализира ".

Ненад Джорджевич чака, че сръбският пазар ще се „ раздвижи “, когато има спад на лихвите и по-конкретно на Юрибор (Euribor) - междубанков лихвен %, учреден на лихвените проценти, при които банките от еврозоната заемат средства една от друга.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР