Разногласията в подхода към Северна Корея са били ключов фактор

...
Разногласията в подхода към Северна Корея са били ключов фактор
Коментари Харесай

Тилърсън уволнен заради Северна Корея

Разногласията в метода към Северна Корея са били основен фактор за решението на американския президент Доналд Тръмп да освободи Рекс Тилърсън от поста държавен секретар на Съединени американски щати, Твърдят осведомени източници, представени от „ Ройтерс “

Според тях Тръмп се е страхувал, че Тилърсън е бил подготвен на прекомерно огромни взаимни отстъпки в договарянията със Северна Корея.

„ Той(Тръмп) се нуждае от някой, на който може да има вяра “, съобщи един от източниците.

През последните седмици Тръмп е изготвял проект за замяната на Тилърсън, подготвяйки шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео за държавен секретар и неговият заместител Джина Хапел за началник на разследващата организация.

Основната цел на проекта е била да се сътвори нов екип, който да стартира работа преди срещата сред Тръмп и севернокорейския водач Ким Чен-ун.

Според източниците Тилърсън не е бил информиран за поканата за договаряния със Северна Корея и не е знаел за резултатите от визитата на южнокорейската делегация в Пхенян.

В Петък Тръмп е споделил на шефът на администрацията на Белия дом Джон Кели, че Тилръсън би трябвало да подаде оставка.

Според един от източниците Кели е опитал да отбрани Тилърсън допустимо най-дълго, само че Тръмп е бил раздразнителен от многото случаи, в които държавният секретар му е противоречал по редица въпроси, което е предиздвикало президента да съобщи пред своите доближени, че скоро ще го уволни.

Тилърсън, който по това време е бил в столицата не кенийската столица Найроби, е помолил да се върне в Съединени американски щати, преди да бъде оповестено неговото освобождение от служба.

Представители на външното министерство на Съединени американски щати обявиха, че Тилърсън не е знаел повода за своето уволняване. Един от представителите, Стив Голдстийн, бе уволнен малко по-късно във вторник, откакто направи изявление, противоречащо на формалната версия на Белия дом.

Тилърсън, чиито мандат приключва на 31 март, дойде в министерството в сряда, с цел да делегира отговорностите си на своя заместител Джон Съливан и да се срещне с висшите чиновници в департамента.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР