Разногласията в коалицията не изглеждат застрашително за самата коалиция, но

...
Разногласията в коалицията не изглеждат застрашително за самата коалиция, но
Коментари Харесай

Милен Любенов: Разногласията не застрашават сериозно управляващата коалиция


Разногласията в обединението не наподобяват застрашително за самата коалиция , само че не са добър сигнал към обществото, разяснява политологът доцент Милен Любенов в неделя пред БНР.

" Има избрана ерозия към доверието към държавното управление и една от аргументите за това са избрани различия сред партиите. Тези различия не са добър сигнал към обществото. Дори тематиката с шефа на Българска народна банка. Това е доста неприятен сигнал – да излязат с две кандидатури . Това значи, че вътре в границите на обединението не могат да намерят общо решение ", сподели той.

Както е известно, " ИТН " (ИТН) се съюзи с опозиционните ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " и прокара смяна в процедурата за избор на нов гуверньор, макар несъгласието на сътрудниците си в ръководството. Има Такъв Народ издигна за поста депутата си Любомир Каримански, а " Продължаване смяната " предложи своя народен представител Андрей Гюров.

Гласуването другата седмица ще покаже дали разривът в обединението ще се задълбочи, в случай че новият шеф на Българска народна банка бъде определен с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Според доцент Любенов и двете кандидатури " не наподобяват изключително безапелационни, в случай че би трябвало да вършим съпоставяне със настоящия шеф на Българска народна банка ".

Това, което сплотява обединението, е, че и четирите партии нямат интерес от предварителни избори , разяснява Милен Любенов в предаването " Неделя 150 ".

" Предсрочни избори ще бъдат извънредно огромен удар и за четирите партии , изключително за тази от обединението, която би ги провокирала, напускайки обединението ", добави той.

На този стадий доцент Любенов не вижда опция за раздробяване на ръководещото болшинство, макар различията, свързани даже със обстановка в Украйна.

ГЕРБ имат интерес това положение, което в този момент следим в правосъдната система, да се резервира , означи той:

" А виждаме, че от страна на болшинството се демонстрират избрани старания за смяна, в това число законодателни. ГЕРБ са в една много отбранителна позиция , която демонстрира, че доста мъчно могат да излязат на този стадий от изолацията, в която се намират. ГЕРБ ще създадат всичко допустимо да попречват каквато и да е правосъдна промяна даже с цената на конституционна рецесия, в това число като попречват нов състав на Висш съдебен съвет . Там ще са нужни гласове от опозицията ".

Все повече ще се ускорява напрежението сред президент и държавно управление , предвижда политологът:

" Това го виждаме към този момент през последните два месеца. По няколко линии – едната линия е външнополитическа. Президентът заема слаба позиция сега за тематиката Украйна . Видяхме, че министърът на защитата на Съединени американски щати отхвърли да се срещне с президента и това беше знак. Той би трябвало по някакъв метод да поправя тази позиция, тъй като България не стои добре измежду съдружниците си в НАТО ".

Доц. Любенов попита нашата помощ за Украйна дали е по филантропични или по етнически подбуди.

" Ние ще дадем бронежилетки и каски в районите, където има българско население. Това не звучи добре ", разяснява той мнението на президента Румен Радев, че България може да изпрати каски и бронежилетки, само че единствено на мирните жители и то в регионите с българско малцинство, намиращо се под опасност.

" Не е значимо какво смята болшинството. Понякога политическото водачество изисква политическият водач да може да повлияе на публичното мнение , да изясни своята теза и да каже за какво е вярна. Политиците не би трябвало да се оправдават с публичното мнение. Който политик се оправдава с публичното мнение, той не е водач ", посочи Любенов.

Според него огромна част от политическия хайлайф сега не демонстрира такова водачество, " в това число министър председателят ".

На въпрос за възможностите на бъдещата партия на Стефан Янев политологът съобщи, че " зависи на кои избори ще взе участие " , а съгласно него тази година няма да има предварителни избори.

" Ако задачата е присъединяване на локалните избори, ще бъде доста мъчно за сходен вид послания, които артикулира през последните дни, послания от позиция на патриотична ниша в българския електорален корпус , приказва се за българофили, за народен интерес. Това е терминология, която е характерна за националистическите, за патриотичните обединения, а те като цяло на локални избори не се показват добре. Това е една изразителност и една линия, която може да се следва на национални избори , само че това пространство е доста наситено. Вероятно тяхната цел ще бъде влизане в Народното събрание и превъзмогване на изборната преграда ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР