Разнобой в управляващата коалиция по темата за вдигане на максималния

...
Разнобой в управляващата коалиция по темата за вдигане на максималния
Коментари Харесай

Напрежение за бюджета: ДБ против вдигането на максималния осигурителен праг


Разнобой в ръководещата коалиция по тематиката за повдигане на оптималния застрахователен предел.

От „ Демократична България “ се оповестиха „ срещу “.

Почти 10 часа продължи разискването и приемането на първо четене на бюджета на публичното обезпечаване и на Здравната каса.

Депутатите не престават с работата си по програмата макар късния час.



Разходите за опазване на здравето в Бюджет 2022 над хвърлят 8 милиарда лв.. Почти половин милиард ще са за ваксини и проби. Почти толкоз са и средствата за възнаграждение на медиците на първа линия. 100 милиона са заделени за заплащане на 75 лева, на пенсионерите, които си поставят ваксини.

От април се планува минималната работна заплата да стане 710 лева Предвижда се и нарастване на оптималния застрахователен приход с 400 лева Майчинските стават 710 лева за втората година.



Според ръководещите бюджетът на държавното обезпечаване залага доста нарастване на обществените заплащания.

„ Подкрепете бюджета, тъй като той е изработен с мисъл за хората и е съгласуван с финансовите благоприятни условия на страната “, съобщи Георги Гьоков, министър на труда и обществената политика.

Макар да са част от ръководещата коалиция Демократична България ще предложат да се резервира равнището на осигурителния приход на 3000 лв. най-малко доникъде на годината, а не да се вдигне на 3400 от 1 април.

„ Дефицитът в обезпечаването няма да се изпълни с тези осигуровки. Това е като да лепиш с тиксо пробойна на транспортен съд “, счита Ивайло Мирчев от Демократична България.

„ Когато искаш високи пенсии, ще плащаш високи осигуровки “, сподели Венко Сабрутев от Политическа партия.

А рецензиите на опозицията депутатите от ръководещата коалиция посрещнаха по този начин.

„ Пенсионерите търпеливо и добродушно понасяха студени душове през последните шест години, по време на предходното ръководство “, съобщи Искрен Арабаджиев, Политическа партия.

„ Да викнем полиция, че като чуят, че махате налога върху лихвите по депозити, ще се струпат на забава пред Народно събрание. Коя банка дава лихви? “, разяснява Любен Дилов, ГЕРБ.

От Движение за права и свободи се оповестиха срещу повдигането на осигуровките за замеделските производители.

Зад предлагането за повдигане на майчинските на 710 лв. изрично застават от левицата.

По тематиката здраве и бюджет на касата ръководещи и съпротива се упрекваха кой е отговорен за положението на здравната система.
От „ Възраждане “ предложиха да се спестят парите за имунизация против COVID-19 и който желае ваксина, да си я заплаща.

Депутатите не престават с полемика към промяната на шефа на КЕВР. Иван Иванов, който е ръководител на комисията остана там 2 години след приключването на мандата му. Единственият претендент за промяната му е Станислав Тодоров, който е зам.-министър на енергетиката.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР