Размяната на взаимни обвинения между Москва и Киев за готвен

...
Размяната на взаимни обвинения между Москва и Киев за готвен
Коментари Харесай

Какво става със Запорожката АЕЦ в Украйна

Размяната на взаимни обвинявания сред Москва и Киев за готвен удар против Запорожката АЕЦ в Украйна продължава.

Участниците в срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли би би трябвало да извърнат главно внимание на тематиката за сигурността на Запорожката атомна електроцентрала, съобщи в канала си в Телеграм представителят на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от ТАСС.

Захарова цитира изявление на украинския заместник-министър на защитата Ханна Маляр, че са минали " 273 дни, откогато е бил нанесен първият удар по Кримския мост, с цел да се наруши логистиката на руснаците ".



" Терористичният режим ", както Захарова дефинира управляващите в Киев, извършва съгласно нея проекта си, като нанася редовно вреди по Запорожката АЕЦ.

Тези изказвания обаче към този момент са опровергани Международната организация за атомната сила (МААЕ), откъдето показаха, че през последните седмици не е имало обстрели против региона на атомната електроцентрала от украинска страната.

Такива имаше предходната година, защото Русия беше разположила артилерия в оборудването, с цел да обстрелва украинските позиции на десния бряг на река Днепър по време на настъплението за освобождение на Херсон от съветската окупация.

В края на предишния месец президентът на Украйна Володимир Зеленски упрекна Русия, че е заложила експлозиви върху покривите на част от реакторите. Появи се и информация за евакуиране на съветски военни и личен състав от региона на Запорожката АЕЦ.

От МААЕ показаха по-рано тази седмица, че специалистите им в атомната електроцентрала, са инспектирали елементи от оборудването, в това число някои сектори от периметъра на огромното охладително езеро и също по този начин са правили постоянни обиколки на обекта без да следят никакви забележими индикации за мини или експлозиви. Не са видели смяна и в съветското военно наличие.

Все отново от МААЕ прецизираха, че не са имали достъп до покривите на реакторите и настояха да получат подобен от съветските окупационни управляващи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР