Размяна на реплики между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и

...
Размяна на реплики между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и
Коментари Харесай

Ердоган нарече Нетаняху нацист, той пък го обвини, че потиска кюрдите в Турция

Размяна на реплики сред турския президент Реджеп Тайип Ердоган и израелския министър председател Бенямин Нетаняху  Бенямин Нетаняху Бенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 година в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и през последните дни втвърди още повече тона сред двете страни, оповестява турското електронно издание " Дейли сабах ". 

Полемиката стартира, откакто Ердоган назова на протест в Истанбул Нетаняху и неговото правителство  " нацистите на нашето време, паралелно до Хитлер, Мусолини и Сталин "  заради " филантропичните закононарушения, които са направили в Газа ". Нетаняху на собствен ред съобщи, че отхвърля да бъде поучаван от Ердоган, който упрекна, че " употребява напън в личната си страна против кюрдите и критиците " на държавното управление.

Ердоган е един от най-яростните критици на Израел от началото на войната в Газа, която стартира след нахлуване на палестинската формация " Хамас " в Израел на 7 октомври, което съгласно Израел е лишило живота на минимум 1160 души. Израел отговори със сухопътна и въздушна атака, вследствие на която съгласно министерството на опазването на здравето в Газа са починали минимум 30 878 души, най-вече дами и деца, припомня " Дейли сабах ".

Към новата замяна на реплики се включиха и други публични представители от Турция. Говорителят на турското външно министерство Йонджю Кечели подсети, че Израел е съден сега по обвиняване в геноцид пред Международния съд. 

" Никоя друга страна, с изключение на израелското държавно управление, не носи отговорност за закононарушенията, осъществени против палестинския народ в Газа. Членовете на израелското държавно управление, които се стремят да основат подправен разказ, не могат да прикрият тези обстоятелства ", съобщи в неделя представителят на турското Министерство на външните работи и добави, че " съвестта на човечеството и интернационалното право безспорно ще подсигуряват, че израелските управляващи ще понесат отговорност ", написа Българска телеграфна агенция.

Йомер Челик, представител на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на Ердоган, съобщи, че отговорът на Нетаняху на обвиняванията на Ердоган е " без никаква стойност ".

" Световната съвест осъжда Нетаняху за това, че заплашва районния и международния мир ", сподели той. " Ще продължим да разобличаваме закононарушенията, които Израел прави против човечеството, пред всички вероятни платформи ", добави Челик.
 
Директорът по връзките на турския президент Фахреттин Алтун разяснява, че Нетаняху " още веднъж се е нахвърлил против нашата страна, с цел да прикрие личните се закононарушения ".

" Няма такова количество неистини, дезинформация и машинация, които могат да прикрият историческите кланета, които той е направил против почтени цивилни ", написа Алтун в обществената мрежа " Екс ". " Историята към този момент го е осъдила като най-катастрофалния водач за този район, както и за личната му страна ", уточни още той, добавяйки, че Турция ще продължи да отстоява твърдо позицията си за " истина, правдивост и деколонизация в Палестина " и своята " цялостна взаимност с нашите палестински братя и сестри ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР