Размразяването на средствата беше обещание на проевропейското коалиционно правителство на

...
Размразяването на средствата беше обещание на проевропейското коалиционно правителство на
Коментари Харесай

Фон дер Лайен увери, че Полша ще получи достъп до 137 млрд. евро ...

Размразяването на средствата беше заричане на проевропейското съдружно държавно управление на премиера Доналд Туск. Достъпът до тях ще способства за вложенията в стопанската система, наранена от последствията от войната в Украйна и от слабостта на огромния търговски сътрудник Германия.

 

" Имам положителни вести ", посочи Фон дер Лайен на конференция във Варшава. " Следващата седмица колегиумът на комисарите ще разгласи две решения за европейските фондове, които сега са замразени за Полша. Тези решения ще доведат до отпущането на 137 милиарда евро за Полша ", увери тя.

Полската страна ще получи достъп до близо 60 милиарда евро от фондовете, предопределени за възобновяване на страните след COVID-пандемията и за отказването им от изкопаемите горива. Варшава ще може да се възползва и от към 76,5 милиарда евро от кохезионните фондове, предопределени да оказват помощ за повишение на виталния стандарт в най-бедните страни членки на Европейски Съюз.

 

" Това са доста пари, които ще използваме добре ", безапелационен бе полският министър-председател. Предишният кабинет, управителен от националистическата партия " Право и правдивост ", спореше дълги години с Европейски Съюз поради промените, които съгласно критици са нараснали политическото въздействие върху съдилищата.

В резултат на това Брюксел блокира достъпа на Варшава до фондовете и съобщи, че Полша би трябвало да извърши основни задания във връзка с независимостта на правосъдната си система, с цел да получи достъп до средствата още веднъж.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР