Разместването на листите заради преференциалния вот на изборите 2 в

...
Разместването на листите заради преференциалния вот на изборите 2 в
Коментари Харесай

ПП-ДБ рекордьори по преференции на изборите, но може да загубят ключови лица в следващия парламент. Борисов печели битките в Пловдив и София

Разместването на листите поради преференциалния избор на изборите 2 в 1 се оказа доста по-малко по отношение на предварителните парламентарни избори през април 2023 година. Въпреки това обаче рокади имаше, а на някои места се образуваха и забавни борби сред водачите.

При ГЕРБ в Благоевград рекордьор по преференции е Стефан Апостолов, който е бил подложен под номер 22 в листата. Апостолов получава общо 6838 преференции, с помощта на което се изкачва на второ място в листата. Лидерът на листата – Росен Желязков, получава 1379 преференции, само че заради обстоятелството, че гласувалите без преференция са 5612, а те се трансферират към лидера на листата, Желязков резервира първата позиция.

В Силистра последният в листата на ГЕРБ-СДС Милен Делийски получава 2018 гласа, с помощта на което се изкачва на втората позиция след Тома Биков, който е получил  682 гласа, само че резервира преднината си поради " служебната преднина " от гласувалите без преференция.

В София област Валентин Милушев застава вотри от деветата позиция, взимайки общо 2606 преференции. По този метод той изпреварва Марин Маринов, който заема второто място в листата.

При " Продължаваме промяната – Демократична България " поврат в листите се следят в 23 МИР, където Божидар Божанов събира общо 7496 преференции. Божанов бе 7-ми в листата на ПП-ДБ в 23 МИР. Той на процедура изпреварва Кирил Петков, който пък получава 6910 преференции в същия изборен регион. Петков обаче е водач на 23 МИР, тъй че не може да бъде преместен от Божанов.

Елисавета Белобрадова получава 2391 гласа в 25 МИР, където тя бе 5-та в листата. Така Белобрадова застава зад Христо Петров (Ицо Хазарта) по брой преференции, който обаче е водач на листата.

В Пловдив Манол Пейков също прави скок, изпреварвайки Стою Стоев и Йордан Иванов в листите. Пейков събира 2407 гласа от преференции, като застава зад лидера на листата Асен Василев. Това де факто основава опцията Стою Стоев да не влезе в Народното събрание, в случай че Василев избере мандата си от Пловдив.

При лидерските борби в 25 МИР Бойко Борисов изрично побеждава Христо Петров от ПП-ДБ. Двамата получават надлежно 5750 и 5279 преференции. Любопитно е, че Николай Марков от " Величие " изпреварва Слави Трифонов, Корнелия Нинова и Радостин Василев по брой преференции, получавайки 2579 против 2257 за Слави, 1211 за Корнелия и 1047 за Радостин Василев. Костадин Костадинов пък остава трети с 3917.

В 23 МИР София Кирил Петков изрично побеждава Георги Георгиев. Петков събира 6910 преференции против 3767 за Георги Георгиев.

Рая Назарян пък губи лидерската борба от Христо Иванов в 24 МИР. Лидерът на " Да, България " обаче разгласи, че ще подаде оставка и че няма да бъде депутат в 50-отото Народно заседание. Христо Иванов получава 4615 преференции против 3632 за Рая Назарян.

В 26 МИР София област обаче ГЕРБ-СДС печелят конкуренцията с ПП-ДБ. Бившият вътрешен министър Младен Маринов получава 3098 преференции против 886 за Симидчиев.

Борисов побеждава и Асен Василев в Пловдив. В града под тепетата водачът на ГЕРБ получава 5530 преференции. Бившият финансов министър Василев взима 3084.

Василев губи и в Хасково, където Делян Добрев взима 1952 преференции против 1164 за Василев.

В морската столица Варна обаче борбата се печели от Костадин Костадинов, който взима 4801 преференции. Даниел Митов пък остава втори с 4254, а лидерът на листата на ПП-ДБ Даниел Лорер взима 2512 преференции.

Във Варна има и различен любопитен миг за ПП-ДБ. Стела Николова пренарежда листата, с цел да се изкачи до втората позиция от четвъртата, която заема в началото. Тя има повече преференции от Даниел Лорер.

За колицията ПП-ДБ обаче по-тревожна статистика. Тя е обвързвана с това, че в 10 региона обединяването няма да може да вкара нито един народен представител, а парламентарната група ще се свие до 40 към 40 депутати. Освен това знакови имена като Ивайло Мирчев, Антоанета Цонева, Атанас Славов, Настимир Ананинев, Бойко Рашков и Искрен Арабаджиев може и да не бъдат народни представители.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР