Размерът на отпуснати в страната продължава да расте, като през

...
Размерът на отпуснати в страната продължава да расте, като през
Коментари Харесай

БНБ: Лошите заеми намаляват, кредитите растат

Размерът на отпуснати в страната продължава да пораства, като през април нарастването е с 480 милиона лв. по отношение на предходния месец. Така общият размер на заемите в страната към този момент надминава доближава 55 милиарда лв. към края на четвъртия месец на годината. Това демонстрират данните на Българската национална банка за предходния месец.

Най-голямо покачване по отношение на същия интервал на 2018 година се следи при ипотечните заеми, където скокът е с внушителните 11,8%. На противоположната страна са потребителските заеми, при които има фрапантно понижение от 17.9% на годишна база през март до 10.9% през април.

Задълженията на семействата в страната се усилват със 7.9% през април по отношение на същия интервал на 2018 година, като по този начин общият размер на този вид заеми доближава 22.3 милиарда лева От тях с максимален годишен растеж изпъкват ипотечните заеми - 11.8%, като темпът се форсира за четвърти следващ месец. Това се равнява на 1.15 милиарда лева и по този начин общата сума доближава 10.9 милиарда лева

Добра вест е и фактът, че неприятните и преструктурирани заеми не престават да понижават фрапантно. През април сумата е със 795 млн. лева под миналогодишната, което е намаляване с 12.1% и по този начин общият размер пада под 5.8 милиарда лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР