Размерът на необслужваните бързи кредити е достигнал до 346,4 млн.

...
Размерът на необслужваните бързи кредити е достигнал до 346,4 млн.
Коментари Харесай

БНБ: Необслужваните бързи кредити са нараснали с над 20% за година

Размерът на необслужваните бързи заеми е достигнал до 346,4 млн. лв. в края на септември. Това е с 23,2% (65,3 млн. лева.) повече по отношение на предходната година, демонстрира статистиката на Българска национална банка (БНБ). Търсенето на бързи заеми се засилва през последната година и още веднъж доближава равнищата от преди пандемията. Към края на септември сдруженията, профилирани в кредитиране, регистрират предоставени потребителски заеми за 4,295 милиарда лева при 3,488 милиарда лева година по-рано.

Увеличението е с 23,1% по отношение на края на третото тримесечие на 2021 година - съвсем колкото е растежът и на необслужваните заеми. Над 70% от бързите заеми са предоставени на семействата. Въпреки, че се назовават бързи заеми поради късия период за връщане на парите и по-лесното разпределяне спрямо изискванията на комерсиалните банки, статистиката на Българска народна банка демонстрира, че най-вече нараства отпущането на заеми с погасителен проект над 5 години.

В края на септември техният дял към този момент доминира и доближава 1,849 милиарда лева Инфлацията е довела до увеличение на сумите, които потребителите заемат. Около 10 800 лева е междинният потребителски заем в последните месеци, до момента в който при започване на годината междинната сума е била 8835 лева Отново поради инфлацията и високите цени на силата потребителите демонстрират нараснал интерес за финансиране на изолираност на жилища, промяна на дограма, покупка на климатични системи като инверторни климатици и даже термопомпи. За този вид поправки се теглят заеми към 11 200 лева Расте и търсенето на финансиране за ремонт коли, както и за покупка на коли втора употреба.

Средната сума на тези заеми също се подвига доста - с 25-30%. За ремонт на колата към този момент се теглят заеми за над 5270 лева, а покупката на кола на остаряло се финансира с към 11 470 лева.  Засиленият интерес към покупка на кола на остаряло се изяснява със мощно лимитираното предложение на използвани коли поради усложнения в доставките. Първо, тъй като в Западна Европа производството и доставките на нови коли са мощно забавени поради липса на съставни елементи. Така хората по-дълго експлоатират колите си и това води до недостиг на пазара " втора употреба " в България. На второ място е търсенето на по-икономични коли поради покачващите се цени на горивата. Потребителите през последните месеци интензивно търсят финансиране и за покупка на мебели, където размерът на заемите също е скочил с към 30% до над 7500 лева приблизително. Традиционно търсени са и заемите за сливане на отговорности - една трета от всички, отпуснати заеми. И при тях се следи растеж на отпуснатите суми с към 27%. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР