Разменените бебета от болница Шейново“ вече са при биологичните си

...
Разменените бебета от болница Шейново“ вече са при биологичните си
Коментари Харесай

Защо казусът с разменените бебета не се разреши извън съда?

Разменените бебета от болница „ Шейново “ към този момент са при биологичните си родители. Остана провесен разногласието за компенсацията, което те чакат. Двете фамилии желаеха болничното заведение да им изплати по 300 хиляди лв. за нанесени материални вреди. Болницата, чийто принципал е Столична община, реши,че не може да даде тези суми. Казусът отива в съда. Следва борба на юристите.

Адвокат Мария Шаркова беше наета като съветник от „ Шейново “ поради експертизата си в региона на правосъдната процедура за лекарските неточности, в това число и по размера на присъжданото обезщетение.

„ В сходни обстановки би трябвало да се стремим към определяне на общ интерес на страните. В случай, че не може да се реализира съгласие посредством договаряния, да се употребява и медиация. Моята роля беше оптимално обективно и без значение, еднообразно отдалечено от двете страни,  да дава нужната информация след осъществения разбор и да подкрепя договарянията сред страните “.

В разбора си юрист Шаркова не е предложила съответна сума.

„ Спряла съм се на проучване на правосъдни каузи от три разнообразни аспекта. Дали в резултат на информацията, която съм предоставила, болничното заведение е достигнала до сума, която да предложи, не мога да кажа “.

Случаят няма аналог  и не мога да предложа подобен проблем, който към този момент  е решен и са присъдени компенсации за неимуществени вреди в размер, подобен с този, който беше обявен от юристите на двете страни, с цел да може да се направи някакво съпоставяне, изясни още тя.

„ Има няколко случая, в които са изплащани компенсации, близки до 300 хиляди лв.. Например за гибел на малко дете на 3 или 4-годишна възраст е присъдена сума от 400 хиляди лв. за неимуществени вреди. За ампутиран пенис на едногодишно дете вследствие на позволена неточност е присъдена същата сума. Около 220 хиляди лв. е присъденото обезщетение за причиняване на тежко мозъчно увреждане на млада жена, довело до будна кома.  Подобна или близка до тази сума се присъжда при необратими физически увреждания, които трансформират живота на един човек и на близките, или при гибел на малко дете “ .

Не недооценявам страданието на околните и не искам да бъда в обстановка да ползвам правилото на правдивост, въз основата на който съдът дефинира размера на тези компенсации, уточни юрист Шаркова.

„ Но когато се преценя този размер, съдът си служи с съответни справедливи критерии, които са въведени в правосъдната процедура. За всеки един човек неговото страдалчество е най-тежко, тъй като подхожда от субективна позиция. Трябва обаче да се употребяват справедливи критерии.  Адвокатите би трябвало да поставяме старания, които да подкрепят правосъдната процедура “. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР