Разлюбват ли парижани в собствените си олимпийски игри? Това заключение

...
Разлюбват ли парижани в собствените си олимпийски игри? Това заключение
Коментари Харесай

Парижани се питат: Струва ли си главоболието от Олимпийските игри?

Разлюбват ли парижани в личните си олимпийски игри? Това умозаключение може да наподобява неизбежно след поредност от неприятни вести през последните няколко седмици. Те накараха французите да се запитат: Струва ли си главоболието?

Първо кметът на града Ан Идалго сподели ненадейно, че превозът за Игрите идващото лято „ няма да бъде подготвен в точния момент “

Тогава беше оповестено, че рейсовете и метрото няма да са безвъзмездни за притежателите на билети за надпревари, както беше дадено в кандидатурата на Париж за Игрите. Цените в действителност ще се удвоят за шестте седмици на Олимпиадата и Параолимпиадата.

Началникът на полицията разкри, че неговият проект за сигурност включва не по-малко от четири обособени зони за възбрана към всяко олимпийско място. Това накара ръководителя на съюза на хотелиерите да каже, че е

“толкова комплицирано, че получавам главоболие единствено като го виждам ”

А изследване на публичното мнение на Odoxa сподели, че съвсем един на всеки двама французи, поданици на региона на Париж, счита, че игрите са „ неприятно нещо “. 44% негативен рейтинг е двойно повече от това през 2021 година

Същото изследване откри, че 52% от французите обмислят да изоставен Париж по време на Игрите.

„ Възприятията за Игрите доближават равнище на паника “, заяви Odoxa.

И това даже не включва абсурдът с 230 продавачи на книги край кея или bouquinistes – самопровъзгласили се пазители на историческия Париж, които се съпротивляват на опитите да разглобят кашоните си за церемонията по откриването на 26 юли.

Със сигурност не е мъчно в наши дни да намерите парижани, които са щастливи да проклинат игрите и всичко, което идва с тях

„ Сутринта на 9 юни гласоподавам на изборите за Европейски парламент, след което се махам до септември “, споделя Евелин, на 65 години. „ Париж ще бъде нетърпим. Ще бъде невероятно да се паркира, невероятно е да се движиш. Невъзможно ще бъде да се направи каквото и да било. Мадам Идалго разруши Париж и аз не желая да вземам участие в Игрите. “

„ Колко време ще мине, преди началникът на полицията просто да помоли нас, парижаните, да напуснем града? “ попита различен гражданин в обществените мрежи

Разбира се, във всяка естествена година Париж през юли и август към този момент е зарязан от огромна част от популацията си. То избира втория си дом в провинцията или на брега – по тази причина градът наподобява толкоз прелестно празен за посетителите.

Но лятото на 2024 година дава обещание повече почистване от всеки път. Не на последно място заради примамливите предложения, предлагани на Airbnb и други платформи. Наемите по време на Игрите са до четири пъти по-високи от нормалните цени и е мъчно да се откри парижанин, който най-малко да не обмисля непредвидената облага.

Винаги е имало стабилен корпус от французи, които са се противопоставяли на Игрите. Според тях те са колосална загуба на пари и служат основно на ползите на мултинационалните компании.

Сега към тях се прибавят всички тези, които считат, че те също ще бъдат голямо стеснение.

Трябва ли уредниците да се тормозят?

Вероятно не. Повечето от опасенията са или пресилени, или елементарно разрешими. И кои Игри са се състояли без мегатрепети през идващите месеци?

Вземете превоз. Кметът Идалго несъмнено накара олимпийските сърца да се разтуптят с ужасните си предизвестия за липса на подготовка.

Но подтекстът е всичко. Кметът е в политически усложнения. Освен това тя е върл зложелател както на министъра на спорта, по този начин и на (консервативния) началник на района Ил дьо Франс, който дава отговор за крайградските железници.

Както един неназован олимпийски източник сподели пред вестник Le Parisien тази седмица:

„ Ан Идалго постоянно е желала това да бъдат нейните Игри. Но това не е нейната роля. Не разполага и с бюджет. Така че тя прекарва времето си, изпращайки тези плашещи известия. “

Така че да, има терзания по отношение на това дали разширенията на RER E и линия 14 на метрото (и двете елементи на 20-годишния план за Голям Париж) ще бъдат подготвени в точния момент. Но даже и да не са, няма да е краят на света.

„ Това ще бъде,  както беше дадено, първият път в историята на Игрите, когато хората ще могат да посещават всички събития с публичен превоз “, упорстват транспортните управляващи на Ил дьо Франс.

Спорът за цените на билетите за превоз също е малко евентуално да откаже парижани от игрите

Не на последно място тъй като милионите парижани, които имат месечни или годишни карти, няма да бъдат наранени. Разходите за всички тези спомагателни олимпийски рейсове и влакове ще бъдат поети основно от посетителите. А кой го е грижа за тях?

Множеството полицейски периметри и всички бюрократични процедури за освобождение са комплицирани (и толкоз френски!). А хората ще би трябвало да се ориентират в тях. Но те се оправиха с митингите на gilets jaunes (жълтите жилетки) и рестриктивните мерки против Коронавирус, тъй че е мъчно да се повярва, че този път няма да се оправят.

А що се отнася до bouquinistes, аргументът им, че същинската цел на управляващите е да се отърват от тях, просто не е за поверие. Книжните антиквари може да се радват на социална любов, само че те няма да спрат първата в историята речна интродукция на Олимпиадата.

Не, мъчно е да не се съгласим с ветерана френски състезател и член на МОК Ги Дрют, когато споделя:

„ Повярвайте ми, колкото повече наближаваме същинските игри, толкоз повече разногласия ще се зараждат. “

Така че очаквайте повече стенания от парижани през идващите месеци

Източник: BBC

Още вести четете в категорията Спорт. 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР