Разликите в доходите най-големи в услугите и търговиятаСредната заплата в

...
Разликите в доходите най-големи в услугите и търговиятаСредната заплата в
Коментари Харесай

650 лв. минимална заплата до края на мандата на ГЕРБ

Разликите в приходите най-големи в услугите и търговията


Средната заплата в България ще стане 1500 лева, а минималната 650 лв. до края на мандата на ГЕРБ. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на интернационална конференция в София, на която беше даден старт на Алианса за доближаване на заплатите в Европа.

Той подсети, че заплатите у нас порастват с 11,8% годишно. “Преди години, когато канехме вложители, им казвахме – елате, тъй като имаме евтина работна ръка. Сега споделяме – елате, тъй като имаме квалифицирана работна ръка ”, акцентира министър председателят. По думите му се е трансформирала освен структурата на стопанската система ни, само че има и постоянен растеж от към 4% годишно.

Той укори развитите страни в Европа, че са източвали работната ръка от страни като Полша, Унгария, Румъния и България, примамвайки ги с високи заплати. “Сега никой не стачкува против българските лекари и медицински сестри, които работят на Запад, а викат – вземете си ромите ”, съобщи Бойко Борисов. По думите му този отлив е довел до застаряващо население и нискоквалифицирани фрагменти на пазара на труда у нас. Сега синдикатите желаят да вдигнем пенсиите, само че системата не го разрешава, акцентира министър председателят.

Борисов уточни, че държавното управление е извадило образованието като приоритет. Само за година сме върнали 22 000 деца в учебните заведения. Това са деца, които не могат да четат и пишат, смятайте какъв брой ще бъдат конкурентни на пазара на труда, уточни министър-председателят. Премиерът подсети, че кабинетът е отпуснал 700 млн. лв. за обучение и е поел ангажимент за двойно нарастване на заплатите в бранша. 150 млн. лв. са отпуснати за повишение на възнагражденията на военни и служители на реда и 15 млн. лв. за учените.
 ИТ експертите у нас взимат европейски заплати. ИТ експертите у нас взимат европейски заплати.
Заместник общественият министър Зорница Русинова акцентира, че макар че приходите у нас са ниски, минималната заплата се е повишила с над 43% предходната година, а междинната – с близо 12 на 100. И добави, че държавното управление си е сложило за цел този растеж да продължи.

Като образец за бранш, който не изостава по заплати от европейските, тя уточни заетите в ИТ сектора. Там има и огромно присъединяване на дамите и равнопоставеност на двата пола като възнаграждение, посочи тя. Според Лука Византини, общоприет секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите най-голямо разминаване сред възнагражденията у нас и в Европа има в бранша на услугите и търговията.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров добави, че продуктивността на труда в промишлеността в България се разграничава трагично с тази в Германия да вземем за пример. У нас един служащ генерира 11 400 евро на година, а в Германия – 74 000 евро. Разходите за един служащ на година в България са 5 700 евро, а там – 55 000 евро.

За еврозоната


Егоизмът на някои страни ще счупи Европа на две


Ще счупите Европа по средата поради егоизма, съобщи министър председателят Бойко Борисов във връзка настояванията на някои западни страни да трансформират изискванията за влизане в чакалнята на еврозоната. Той акцентира, че България има големи валутни запаси, съблюдава валутен курс 1 към 2, безработицата е 6%, а външният дълг понижава. “Къде е рискът за чакалнята на еврозоната? Не за нея, а за чакалнята? ”, попита риторично Борисов и отговори: “Няма риск, има нарцисизъм ”. Затова в този момент водим спокойни, тихи договаряния, сподели министър председателят.

Като образци за егоизма на западните страни той уточни и наказателните процедури към Полша и Унгария, както и слагането на нови условия пред Македония за започването на договаряния за участие в Европейски Съюз.

Без да отчитаме налозите


Получаваме 10 пъти по-малко от датчаните


Разликата с Унгария е 20%

 Синдикалните водачи Пламен Димитров и Димитър Манолов изнесоха данни за заплатите у нас. Синдикалните водачи Пламен Димитров и Димитър Манолов изнесоха данни за заплатите у нас.
Средната заплата в България е 542 евро преди налози, а в Дания – 5191 евро. Тоест българите получават 10 пъти по-малко от датчаните. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров на конференция в София. Когато махнем налозите, защото там са по-високи, разликата става 3 пъти, добави той. Между България и Унгария разликата в заплатите е 20%. Димитров беше безапелационен, че получаваме по-малко, в сравнение с произвеждаме.

Според него в България сега имаме икономическата опция заплащането да стигне до 60 % от средноевропейското през паритетна покупателна дарба до четири години. Това съгласно него е психическата граница, в която жител на Европа се усеща част от общността.

От своя страна водачът на КТ “Подкрепа ” Димитър Манолов уточни, че съгласно проучвания, със настоящето движение на развиване страните от Източна Европа ще настигнат тези от Западна след към 200 години, а България ще настигне страните от Централна и Източна Европа, отвън Румъния, след към 40 години.

Целта на тази акция е да опита да постави на масата основния въпрос, който терзае цяла Европа – разделянето сред заплащането. Както и да се одобряват съответните политически ограничения, които да доведат до координирани политики, както на макроикономическо, по този начин и на равнище пазар на труда и естествено политики по приходите, с цел да могат всички тези разлики да бъдат запълнени, уточни Пламен Димитров.

Лука Византини, общоприет секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите:


В дъното сте по приходи


 03-10 България е в дъното по заплати в Европейски Съюз, съобщи Лука Византини, общоприет секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите на конференцията. Той акцентира, че последните години се следи понижаване на действителните заплати в целия Европейски съюз с към 30%. “Цели категории са изключени от икономическия напредък. Милиони хора не могат да вържат двата края, а не са безработни ”, уточни Византини.

Според него не е правилно, че в България заплатите са по-ниски, тъй като продуктивността и разноските за живот тук са по-малки. “Трябва да отдадем дължимото на българското държавно управление за увеличението на минималната заплата. Но това не е задоволително ”, акцентира Византини. Според него, с цел да има действителен растеж на заплатите, би трябвало да се реализира секторно групово договаряне.

Той подсети, че ниските приходи основават условия за “изтичане на мозъци ”’. И предизвести, че неравенството във възнагражденията в страните от Европейски Съюз нанася вреди на съюза.

Статистика


Работим за 1107 лв. на месец


Българите работят приблизително за 1107 лева на месец, сочат последните данни на Национален статистически институт. Като в частните компании междинното заплащане е 1105 лева, а в публичния бранш е 1115 лева За да бъде увеличена междинната заплата до 1500 лева до края на мандата на държавното управление, значи възнагражденията да набъбнат със 74%. В момента най-високи заплати взимат с вектора “Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения ” – приблизително 2689 лева на месец. На второ място са заетите в бранша финансови и застрахователни действия – 1906 лева На трето място е “Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива ” с 1832 лева на месец.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР