Разликата в доходите между селските и градските райони се е

...
Разликата в доходите между селските и градските райони се е
Коментари Харесай

Каква е разликата в заплатите в селата и градовете

Разликата в приходите сред селските и градските региони се е нараснала с близо 20% през последното десетилетие, като приходите в градските региони са по-високи, в сравнение с в селските региони. Това, наред с разликата в заетостта и релативно по-лошото даване на публични услуги в селските региони, способства за увеличение на селските общности, които показват възприятието, че са измъчвани, неуважавани или пренебрегнати от държавното управление. Това демонстрира „ разликата в разпознаването “, изчислена от Eurofound, която е 7% сред самостоятелно отношение към хората, живеещи в селските региони, и тези, живеещи в градовете и предградията в целия Европейски Съюз.

Данните са от новия отчет на Eurofound „ Преодоляване на разделянето сред селските и градските региони: справяне с неравенствата и овластяване на общностите документира разликите сред селските и градските региони в обществените, политическите, културните и икономическите резултати. Тези разлики могат да съставляват сериозна опасност за общественото доближаване в Европа, се споделя в него.

Докладът отбелязва, че даването на публични услуги в селските региони е по-лошо, в сравнение с в градските. За да се обезпечи позитивно бъдеще за всички области, би трябвало да се вкарат новаторски решения за битка с икономическия крах.

Според електронното изследване „ Живот, работа и COVID-19 “ на Eurofound, извършено напролет на 2022 година, в множеството държави-членки на Европейски Съюз хората, живеещи в селските региони, са по-склонни да се съгласят с изказванията, че са били третирани незаслужено от своето държавно управление, че са били пренебрегнати, че са били неуважавани, че тяхната общественост е пренебрегната и че държавното управление се грижи повече за други елементи на страната.
 
Селските и градските региони в Европа постоянно се сблъскват с разнообразни действителности, що се отнася до изискванията на живот. Що се отнася до жилищата, да вземем за пример, равнището на разноските е по-високо в градските региони, в сравнение с в селските, а градските квартали страдат повече от проблемите на замърсяването и престъпността. Градските региони, въпреки това, имат по-висок % на претовареност и макар че през последното десетилетие има общо нарастване на равнището на претовареност, процентът се усилва по-бързо в градските региони, в сравнение с в селските, което води до увеличение на бездна град-село.

В кой град жителите у нас са най-образовани

Разликата сред селските и градските региони, въпреки и да се усилва единствено леко в някои райони, рискува да се резервира за в бъдеще, защото има по-висок % младежи, които нямат обучение, работа в селските региони, до момента в който в градските региони равнищата на придобиване на висше обучение са по-високи. Цифровото разделяне сред селските и градските региони също може да утежни това: жителите на селските региони е по-малко евентуално да имат цифрови умения, по-малко евентуално е да имат компютър и да имат по-бавни интернет връзки.
 
 istock istock
Изследването отбелязва, че пропуските в даването на публични услуги сред двата типа региони се усилват. Намаляващото и застаряващо население слага провокации пред бъдещото даване на услуги, изключително в селските региони. Докладът обаче също по този начин акцентира, че се намират новаторски решения за даване на усъвършенствани публични услуги на живеещите в отдалечени региони.

Говорейки за проучването, Масимилиано Маскерини, началник на отдела за обществени политики на Eurofound, сподели, че би трябвало да се направи повече за селските общности в бързо изменяща се Европа. „ Инвестициите в обучение и образование за селските общности би трябвало да бъдат приоритет. Докато градските региони с младо, образовано население съумяха да се възползват от преимуществата на глобализацията, мнозина в селските региони считат, че са изоставени. От значително значение е селските общности да предизвикват нужния човешки капитал, с цел да бъдат устойчиви на изменящите се макроикономически условия и техните гласове да бъдат чути в локалния, районен и народен дискурс. “, уточни той.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР