Разликата между цена на производител и продажната цена коментираха Георги

...
Разликата между цена на производител и продажната цена коментираха Георги
Коментари Харесай

Какви са решенията за борбата с инфлацията

Разликата сред цена на производител и продажната цена разясниха Георги Вулджев, икономист и гл. редактор на ЕКИП, и Любомир Дацов, някогашен заместител – министър на финансите пред NOVA NEWS.

Дацов сподели, че основен проблем е по какъв начин се бори инфлацията. Той уточни аргументите за икономическата обстановка в страната. Дацов сподели, че през последните години е имало напън върху цените и производителите са държали цените ниски, с което са работили на загуба. В тази конюнктура те подвигнаха цените, с цел да могат да работят, посочи той. Финансистът уточни, че проблем е за какво в България се създава по-скъпо, в сравнение с Запад.

Вулджев разяснява думите на министъра на земеделието, че ще бъде основан формален уебсайт, с който ще може да се следи придвижването и сравнението на цените. Той сподели, че това няма да е от изгода.

Дацов сподели, че главен проблем е, че произвеждаме скъпи храни и вносът е усложнен. Вулджев сподели, че би трябвало да се проследят цените в търговията на дребно. Икономистът е на мнение, че е „ неприятна концепция да се постановат ограничавания на цени “.  В Унгария се пробваха да създадат такова нещо и това рефлектира като по-висока инфлация при други артикули, добави той.

Дацов сподели, че няма по какъв начин да бъдат понижени цените, когато има търсене. Вулджев сподели, че или би трябвало да се усили производството или да се понижи потреблението.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР