Разлика от близо 10 000 евро между брутния вътрешен продукт

...
Разлика от близо 10 000 евро между брутния вътрешен продукт
Коментари Харесай

Икономиката на София е изпреварила драстично останалата част от страната


Разлика от близо 10 000 евро сред брутния вътрешен артикул на глава на популацията в София и в останалите общини на страната, регистрира Съветът за стопански разбори към Министерския съвет. Данните сочат, че столицата бележи стопански растеж от 6% на година, до момента в който останалите райони доближават до едвам 3% годишен растеж. Авторът на разбора показва обаче, че изследването не цели да даде подготвени решения, а да провокира полемика сред институциите и жителите. 

Огромно закъснение от столицата София бележат съвсем всички останали общини в страната. Това са изводите от първото изследване на Съвета за стопански разбор към Министерския съвет. Показателите, по които София води най-вече са междинна работна заплата, претовареност, както и БВП на глава от популацията. Разпределението на европейски средства от 2007 година насам също главно е ориентирано към София и доста дребна част отива към останалите райони. Решение обаче има, счита вицепремиерът Атанас Пеканов.

 
По-равното систематизиране на ресурса. Това обаче носи опасности. Все отново има крайни периоди за всички тези стратегии. Те са много къси по в миналото. Ето по ПВУ имаме единствено до 2026 година към този момент.
Атанас Пеканов, вицепремиер

Негативните трендове през последните 20 години биха могли да бъдат обърнати посредством добре ориентирани районни политики.

 
Данъчни тласъци, субсидирано кредитиране и различен вид стимулиращи политики. Те работят, само че в случай че са районно ориентирани. Ако са за всеки, стават много неефективни и скъпи.
Пламен Ненов, основен секретар на Служба "Информация и архив" (на МВР)

По думите на създателя на разбора, районно ориентирани политики са тези, които вземат поради демографията, заетостта, както и географските специфики на района и най-успешния бранш там.

Целта – привличане на верните вложения, както и шерването на риска за евентуални такива сред страната и общината.

„ Тези опасности не е добре общините да ги поемат сами. Може да се показа отговорността посредством системата на централния бюджет “, предлага Ненов.

А общините желаят едно – опцията налозите, плащани на локално равнище от жителите, да влизат в общинския бюджет.

 
Общините да получат част от директните налози. 20% от налог общ приход и 10% от налог облага.
Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините

Авторът на разбора напомня, че районните политики, ще доближат цялостния си резултат след най-малко 2-3 години, дори да бъдат приложени незабавно.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР