Разлика от 3 млрд. лв. констатираха от ГЕРБ между твърденията

...
Разлика от 3 млрд. лв. констатираха от ГЕРБ между твърденията
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС: Липсват 3 млрд. лева, уж дадени за компенсации заради високите цени на тока

Разлика от 3 милиарда лева установяваха от ГЕРБ сред изказванията на премиера Кирил Петков, че страната е дала 4,1 милиарда лева обезщетения към бизнеса, с цел да отстрани скока на цените на електрическата енергия и действително изплатените средства. На брифинг в Народното събрание партията показа писмен отговор от министъра на енергетиката Александър Николов, от който излиза наяве, че от декември 2021 година до март т.г. властта е дала 1 010 310 500, 95 лева към небитовите крайни клиенти. Около 250 млн. лева пък са отишли към ЕРП-тата. Не войната и международната интрига са отговорни за инфлацията у нас, разкритикуваха остро от ГЕРБ кабинета, оповестява Tribune.

„ На 13 май министър председателят декларира, че страната е вкарала 4,1 милиарда, с цел да ограничи цените на електрическата енергия в България, като самодоволно се похвали, че виждате ли България била страната, която е отделила най-вече пари за обезщетения в интерес на бизнеса за преодоляване цените на електрическата енергия в целия Европейски съюз.

Отговорът, който през днешния ден получихме, ясно демонстрира, че в действителност истината се разминава доста съществено с думите на господин Петков. В нашия отговор ясно е написано, че в действителност става въпрос за към 1,10 милиарда лв., които са отишли за отплата на бизнеса, на промишлеността и към 250 милиона лв. са отишли в интерес на ЕРП-тата. Спомняте си, че имаше един мораториум и тези пари в действителност са дължими на тези ЕРП-та и те трябваше да бъдат обезщетени.

Думите на господин Кирил Петков стартират да имат все по-малко значение и все по-малко да им имаме вяра. Големият проблем за това, че България се намира сега в една тежка инфлационна среда, не е тъй като някой ни е отговорен. В Европа инфлацията е към 7%, а в България тя надвишава 14,5% и то формалната такава. Следователно аргументите са някъде другаде“, съобщи Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.

Той напомни, че точно от ГЕРБ-СДС са предложили тъкмо тези обезщетения, когато се е видяло, че цената на електрическата енергия пораства и в случай че бизнесът не се компенсира, то това неизбежно ще се отрази в цените на крайните консуматори.

„ Тогава не го направиха, по-късно започнаха да се хвалят, че били дали едни милиарди, което се оказа, че не е тъкмо по този начин “, разкритикува държавното управление Ненков.

Бившият енергиен министър Делян Добрев счита, че в случай че държавното управление в действителност бе дало 4 милиарда, инфлацията нямаше да е такава. Според него Петков или лъже преднамерено, или някой го подвежда.

„ Аз се чудя кой лъже премиера и го кара да става комичен. Да сбъркаш с 4 пъти, от 1 милиарда да кажеш че са 4, ставаш комичен “, акцентира той.

Добрев попита, в случай че от сметките в действителност липсват 4 млрд, а е заплатен един, къде са останалите три.

Според Добрев и Кирил Петков не знае къде са останалите 3 милиарда лв. и никой не знае къде са.

„ Хората се чудят за какво обедняват всеки ден “, възмути се той.

Бившите ръководещи припомниха, че са поискали „ бърза писта “ за развиване на ВЕИ планове, което би спомогнало за намаление цената на електрическата енергия, само че настояването им е било отхвърлено.

Добрев още веднъж изрази неразбиране, че към този момент 2 месеца няма изясненост какви нараствания на тока са декларирали ЕРП-тата, защото тази информация към момента липсва на уеб страницата на КЕВР.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР