Различните исторически интерпретации не трябва да са причина за език

...
Различните исторически интерпретации не трябва да са причина за език
Коментари Харесай

Османи: Различните исторически интерпретации не бива да са причина за език на омразата

Различните исторически тълкования не би трябвало да са причина за език на омразата. Това сподели министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи след среща с португалския си сътрудник Жоао Гомеш Кравиньо.

"Езикът на омразата не е обвързван с работата на Историческата комисия. Очевидно е, че сме навлезли в една отрицателна наклонност на връзки, в която избираме по-остри думи към другия, обиждайки жителите и страните от едната и от другата страна. Трябва да спрем сходна наклонност, в случай че желаеме да бъдем другари и съдружници в Европейски Съюз. Нямаме интерес да бъдем в отрицателна наклонност на връзки и говорене с Република България ", акцентира Османи.

"Речта на омразата, обаче, би трябвало да се следи и в Република България ", добави министърът. "Знаете, че имаше случаи, когато след горящия рейс на автомагистралата имаше български жител, който наскърбяваше починалите в рейса. Българското държавно управление реагира неотложно, като задържа жителя. Така че приказваме за този тип тирада на омразата, с цел да затворим този отровен кръг от връзки, в който влязохме, и да отворим нова страница на другарството ", добави той.

В идващите дни Османи ще се срещне с македонската част от Историческата комисия, с цел да бъдат разисквани идващите стъпки в двустранните връзки.

" Португалия е тук, с цел да продължи да поддържа вашата страна през целия развой на присъединение към Европейски Съюз, можете да разчитате на нашата политическа, техническа и друга поддръжка. Вярваме, че присъединението на Северна Македония е от значително значение освен за Северна Македония и района, само че и за Европейски Съюз и сме уверени в това и ще ви подкрепим по всевъзможен метод. Това сподели от своя страна ръководителят на португалската дипломация Жоао Гомеш Кравиньо по време на взаимната конференция в Скопие.

"Не чакам по време на договарянията на страната с Европейски Съюз още веднъж да има несъгласие от България. За мен това е завършен въпрос ", добави министърът.

"Политиката е комплицирано нещо, концепцията е да се реализира не задачата, а вероятното ", добави Кравиньо и акцентира,че "всички страни имат сложни моменти в договарянията с Европейски Съюз, само че в интернационалната политика е от значително значение да се има вяра на дадената дума и на подписания ангажимент ".

"Не виждам причина въпросът с българското несъгласие да се повдига отново. Вярвам, че когато нашите сътрудници, сътрудници, други страни дадат думата си, и когато подпишат документ, ще го изпълнят. Ето по какъв начин действаме в границите на Европейски Съюз, тъй като в границите на Европейски Съюз си сътрудничим интензивно между тях. Сътрудничим си и със страните-кандидатки по разнообразни въпроси. Ако има несъгласие, без значение от договореностите, цялото действие на Европейски Съюз ще бъде парализирано ", уточни Гомеш Кравиньо.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР