Различните формати на големите търговски вериги предлагат между 2000 и

...
Различните формати на големите търговски вериги предлагат между 2000 и
Коментари Харесай

ИПИ: Веригите държат около 40% от българския пазар на дребно

Различните формати на огромните търговски вериги оферират сред 2000 и 20 000 продукта, регистрира изследването

© Надежда Чипева Още по тематиката
В името на здравето

Ръстът в търсенето на качествена храна в Европа отваря вратата пред нови благоприятни условия за бизнес
2 сеп 2017
Интересът към комерсиалните площи остава висок

Моловете са с съвсем цялостна претовареност както в София, по този начин и в останалите огромни градове, регистрира консултанстската компания Colliers
29 авг 2017

Навлизането и разширението на активността на комерсиалните вериги има удобен резултат върху стопанската система на страната като цяло. Секторът изсветлява и притегля обилни вложения. Потребителите получават по-голям избор на артикули и гаранция за качество. Това са част от изводите в проучването " Видимите и невидимите резултати от навлизането на модерната търговия в България: обстоятелства против легенди " на Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Обектите и оборотите порастват

Броят на обектите и оборотът на комерсиалните вериги в България пораства. Според анализаторите от ИПИ обаче " тази наклонност няма съвсем никакъв резултат върху обичайните магазини ", чиито обороти " остават де факто непроменени сред 2012 и 2015 година, а при профилираните даже се следи растеж ".

През 2015 година делът на компаниите с над 250 заети (които значително се припокриват с веригите) в търговията на дребно е 25.6%, твърди проучването, като цитира данни на Евростат. От ИПИ показват и оценки на Института за пазарни изследвания GfK (въз основа на данни към 2015 г.), съгласно които комерсиалните вериги във всичките им формати - хипермаркети, супермаркети, дискаунтъри и кеш енд кери магазини, държат към 40% от българския пазар на дребно.

Повечето вериги построяват дълготрайни връзки с локални снабдители – фермери, млеко- и месопреработватели и други, като им оказват помощ да внедрят европейски и интернационалните стандарти и да излязат на външния пазар. Анализаторите на ИПИ считат, че позитивните резултати върху българските производители от работата им с веригите " се простират надалеч оттатък пласмента ", защото водят до елиминиране на прекупвачите, повишение на конкурентоспособността, въвеждане на високи стандарти за качество, директни вложения в произвеждане.

Преки вложения

Към края на 2015 година директните задгранични вложения в търговията на дребно в страната са 2.6 милиарда лв., или 5.8% от общите задгранични инвестиции с струпване, показва проучването. Макар данните да не разрешават разграничаването на капиталовата активност съгласно мащаба на предприятието, съгласно ИПИ може с висока доза сигурност да се допусне, че по-голямата част от тези вложения са точно от веригите. Според разбора по приблизителни оценки за 2015 година огромните търговски вериги са внесли Данък добавена стойност на стойност към 1.4 милиарда лв. и налози върху труда на стойност към 170 милиона лв..

Статистиката демонстрира, че сред 2005 и 2015 година заетите в търговията на дребно нарастват с към 12%. Средната брутната месечна заплата в комерсиалните вериги е била 976 лв. през 2015 година, или над два пъти по-висока от тази в най-малките компании с до девет заети (449 лева). Трудът в най-големите компании в бранша е и доста по-производителен - междинната годишна добавена стойност на един чиновник при тях е 22.2 хиляди лв., а при дребните компании - 5.1 хиляди лв., показва проучването.

Различните формати на огромните търговски вериги оферират сред 2000 и 20 000 продукта, регистрира още изследването.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР