Различните елементи от обвинението срещу Васил Божков по т.нар. криминално

...
Различните елементи от обвинението срещу Васил Божков по т.нар. криминално
Коментари Харесай

Съучастниците на Божков - невинни, той отива на съд, а ролята му в атентат срещу Алексей Петров се изяснява

Различните детайли от обвиняването против Васил Божков по така наречен престъпно дело против него са получили друг процес. Разследването към този момент е завършило - част от материалите ще му бъдят предявени и той ще отиде на съд, други са разпределени в Плевен и Благоевград, а някои от детайлите са отделени в продължаващо следствие...

Това гласи в обобщение известие на Софийската градска прокуратура от през днешния ден.
Предисторията
Както е известно, при започване на 2020 година - месеци след встъпването на Иван Гешев, Спецпрокуратурата безусловно се стовари с цялата си мощ срещу Божков. Той отиде в Дубай, само че отговори, като показваше " паметни бележки " от срещи с Кирил Домусчиев, на които против 20 млн. лева годишно му се дава обещание " цялостен съпорт " от страната, а след това стана и очевидец по следствие против Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, на които твърди, че е предал към 60 млн. лева подкупи. Към днешна дата то към този момент е прекъснато.

Така след първото формирано дело - че е икономисал към половин милиард лева от такси за хазарт (което в действителност става с помощта на законова корекция по времето на ГЕРБ, б.р.), той бе упрекнат и че е управлявал въпросната група за убийства и изнасилвания.

От това, което е обществено известно - против Божков към днешна дата е " висящо " още едно дело за нелегално държане на артефакти, а третото - " огромното " за данъчни закононарушения, плюс принуди на длъжностни лица, подкупи и прочие, пое към съда.

Срещу него тихомълком прокуратурата приключи след " ерата Гешев " още едно обвиняване - по Глава първа от Наказателен кодекс, че е провел държавен прелом по отношение на всеобщите митинги против ГЕРБ и основния прокурор през 2020 година
Какво свърши прокуратурата по " престъпното " дело
На първо място Божков отива на съд за един опит за обезчестяване, за подбуждане към покушението против спортния активист Манол Велев (през 2007 г.), " което е останало във етапа на опита " и за подбуждане към съзнателно ликвидиране на Йордан Динов (през 2012 г.). За последното като директен причинител на съд отива още един човек - Н. С.

" Отделени са и материалите, които касаят обвиняването на Васил Божков за подбуждане към съзнателно ликвидиране на Алексей Петров през 2015 година, което е останало във етапа на опита. Те се изпращат за присъединението им към делото, което е формирано през 2016 година по същия мотив и което също е под управление и контрол на СГП ", написа през днешния ден.

(Тук става въпрос за несполучливия атентат с гранатомет против починалия към този момент осигурител и барета, за който има една неоправдателна присъда на украинеца Роман Логвиненко - б.р.).

Едно дело - против Божков и К.Б. за изнудване отива по подготвеност в ОП-Плевен. Друг от групата му - Веселин Б., упрекнат за държане на опиати, отива да си го проверява Районна прокуратура-Благоевград.

От другите шестима обвинени от ОПГ на Божков държавното обвиняване приключва против 5-има(Клуб Z напомня, че обичан способ на закритата Спецпрокуратура беше - единствено и единствено дадени " чувствителни " каузи да са при тях, а не примерно да ги гледа Софийски градски съд -  да се " пришиват " повече обвинени " на кг ", с цел да се отбрани тезата за ОПГ. После при делата в същинска фаза напълно явно се виждаше по какъв начин някои от хората даже не се познават - б.р.).

Междувременно пък самият Васил Божков се похвали, че печели дело след дело във връзка конфискуваните при масираните обиски у тях и в офисите му артефакти - с любовта към които е общопризнат.



Божков се прибра от Дубай у нас в деня след погребението на Алексей Петров. По въпроса към момента спори: дали, както споделят неговите юристи, си е пристигнал непринудено, или - както твърди Министерство на вътрешните работи - ни е предаден от ОАЕ по линия на Интерпол.

Ето и известието на прокуратурата в оригинал:

Приключи следствието против Васил Божков по така наречен дело за престъпни закононарушения

Водещият следствието следовател към отдел „ Следствен " на Софийска градска прокуратура (СГП) завърши следствието по досъдебното произвеждане, водено против Васил Божков и още шестима обвинени за проведена незаконна група, основана за осъществяване на убийства, изнасилвания и насила (чл. 321 НК); за изнудване (чл. 214 НК), за опит за обезчестяване (чл. 152, вр. член 18 НК); за съзнателно ликвидиране (чл. 116 НК); за опити за ликвидиране на две лица (престъпления по член 116, вр. член 18 НК); за подбудителство към умъртвяване на Б. С. (чл. 117, алинея 2 НК) и за държане на опиати (чл. 354а, алинея 3 НК).

Материалите от следствието са предявени на лицата, които имат право и са поискали да се срещнат с тях и делото е изпратено на наблюдаващите прокурори.

С разпореждане от 29.03.2024 година наблюдаващите прокурори са отделили материали от следствието и са ги изпратили надлежно на Окръжна прокуратура - Плевен (ОП-Плевен) и Районна прокуратура – Благоевград (РП-Благоевград), прекратили са отчасти наказателното произвеждане, а в останалата му част същото следва да бъде импортирано в съда с обвинителен акт.

Наказателното произвеждане е прекъснато против петима от обвинените в частта по отношение на управлението и присъединяване в проведена незаконна група, доколкото доказателствата за съществуването на такава не са задоволително безапелационни и обвиняването в тази му част не е защитимо пред съда.

От материалите по делото са отделени тези, които касаят обвиняването на Васил Божков и на К. Б. за изнудване, осъществено от двамата в съучастничество (чл. 214 НК), като отделените материали се изпращат по подготвеност на ОП-Плевен, в чиито регион според обвиняването е осъществено закононарушението.

Отделени са и материалите, касаещи обвиняването на Веселин Б. за държане на опиати (чл. 354а, алинея 3 НК), като същите се изпращат по подготвеност на РП-Благоевград, в чиито регион съгласно обвиняването е осъществено закононарушението.

Отделени са и материалите, които касаят обвиняването на Васил Божков за подбуждане към съзнателно ликвидиране на Алексей Петров през 2015 година, което е останало във етапа на опита. Те се изпращат за присъединението им към делото, което е формирано през 2016 година по същия мотив и което също е под управление и контрол на СГП.

Предстои внасяне на обвинителен акт против:

- Васил Божков за опит за обезчестяване (чл. 152, вр. член 18 НК); за подбуждане към съзнателно ликвидиране на Й. Д. (чл. 116 НК); за подбуждане към съзнателно ликвидиране на М. В., което е останало във етапа на опита (престъпление по член 116, вр. член 18 НК) и за подбуждане към умъртвяване на Б. С. (чл. 117, алинея 2 НК),

както и против:

- Н. С. за осъществяването на съзнателно ликвидиране на Й. Д., подстрекател към което е Васил Божков (чл. 116 НК).

Обвинителният акт може да бъде импортиран откакто изтече срокът за обжалване пред Софийски градски съд на постановлението за отчасти преустановяване или откакто същото бъде доказано или изменено от съда.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР