Различни сдружения, асоциации, фондации и организации от цялата страна се

...
Различни сдружения, асоциации, фондации и организации от цялата страна се
Коментари Харесай

Организации от цялата страна се обявиха против концепцията за ромите на Каракачанов

Различни сдружения, асоциации, фондации и организации от цялата страна се оповестиха срещу така наречен „ Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България! ", инициирана от военния министър Красимир Каракачанов. Те разпространиха в отворено писмо до медиите позицията си и настояванията " безумният документ " да бъде спрян.
" Считаме, че е неприемливо този документ да бъде прегледан от българското държавно управление, тъй като това ще компрометира страната и обществото ни, дали поръчка, че са демократични, хуманистични, обществени и обективни! ", е посочено в писмото.
Припомняме, че по думите на Каракачанов концепцията включва " пакет от ограничения за унищожаване на гетата, справяне с циганската престъпност, публично потребен труд, надзор над обществените помощи, прекъсване на детската раждаемост и още редица други механизми за действителната интеграция на маргинализираната част от този етнос ". " За справяне с всички тези проблеми ще притеглим онази част от ромите, които са се осъществили пълноценно в обществото и съставляват престижи в своите области. Пълното название е Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и ограниченията за реализацията им ", изясни Каракачанов.

Публикуваме цялостния текст на писмото, имащо за цел да спре концепцията, без редакторска интервенция:
Помогнете ни да спрем безумния документ на Вътрешна македонска революционна организация (Красимир Каракачанов), наименуван „ Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България! "
СПОДЕЛЕТЕ с цел да стигне до повече хора, тази операция на публичното мнение би трябвало да спре.
До: Г-н БОЙКО БОРИСОВ,
Министър-председател на Република България
До: Г-н ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ,
Председател на НССЕИВ

Уважаеми господин Борисов,
Уважаеми Г-н Дончев,
Гражданските организации, които се обръщаме към Вас с актуалната позиция, Ви призоваваме да спрете безумния документ, наименуван „ Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и ограниченията за реализацията им “!
Считаме, че е неприемливо този документ да бъде прегледан от българското държавно управление, тъй като това ще компрометира страната и обществото ни, дали поръчка, че са демократични, хуманистични, обществени и обективни!
България има обичайни правила в уважаването и зачитането на културната еднаквост на своите малцинства, както и в действителната им протекция при надвиснала заплаха над тях. Държави от всички континенти не престават да показват своето удивление към героизма на българите, избавили своите евреи и роми от нацисткия геноцид през Втората Световна война.
Защо в този момент е нужно да се отстъпва от тези правила и да се дава естрада на античовешка идеология, която да дефинира дневния ред на обществото ни?
Правителството на европейското развиване на България прояви предвидливост и проницателност, приемайки Национална Стратегия за Интеграция на ромите 2012-2020, която кореспондира с интернационалните и европейски стандарти в региона на правата на индивида и правата на лица, принадлежащи към малцинствата и се управлява от политическата рамка на Европейския съюз за интеграция на ромската общественост. Именно това е документът, който заслужава да бъде обсъждан и оценен обширно от държавното управление, с цел да се реши по какъв начин да се продължи за постигането на положителните цели, сложени в него, а не да се преглежда кухият и лишен от всякаква програмност документ, препоръчан от вицепремиера Каракачанов.
Концепцията на вицепремиера Каракачанов не може да бъде основа за политика за интеграция на ромите, тъй като тя предлага хрумвания, близки до концепциите на извънредно националистическите обединения от политическия набор в общественото пространство. Нейното разискване от държавното управление на България значи подчинение на България от поетите задължения за превъзмогване на бедността и общественото изключване в границите на общата европейска политика посредством консолидиране на правата, отговорностите, потребностите и проблемите на ромите в общите държавни и секторни политики, гарантиране на дейно тъждество в достъпа до главните публични сфери, поощряване на положителни дейности за превъзмогване на разнообразни форми на неравнопоставеност във всички публични браншове и одобряване на положителни публични настройки към ромската общественост.
Ние считаме, че ромите би трябвало да вземат участие в разискването на стратегически документи, ориентирани обезпечаването на интегриран метод към нас. Предлагаме градивен разговор и заявяваме своята подготвеност да участваме в разискване на постигнатото досега и планирането на стратегически дейности и решения.

С почитание:
Сдружение с нестопанска цел „ Асоциация Интегро “ – Разград
Инициатива „ За по-добър живот “ – Варна
Сдружение с нестопанска цел „ Местна дейна група “ – Ботевград
Местна дейна грепа – Борован
Асоциация „ Амалипе прала “ – Кубрат
Сдружение с нестопанска цел „ Инициатива за равни благоприятни условия “ – София
Фондация „ Ромска взаимност “ – Петрич
„ Партньорство в деяние “ – Варна
Асоциация „ ГОРД “ – Раковски
„ Общностен център Вазово 2007 “ – Исперих
„ Майчин център Алтернатива “ – Бяла Слатина
Сдружение „ Хаячи “ – Нови пазар
Център за тактики за малцинствата – Варна
Асоциация „ Севги “ – Завет
Фондация „ Здравето на ромите “ – Сливен
Сдружение „ Слънце за всеки “ – Пещера
Младежки клуб Столипиново 1996 – Пловдив
Инициативна група – Бойчиновци
Инициативна група – Монтана
Инициатива за развиване на Северозапада
Асоциация „ ЛИДЕР “ – Благоевград
Фондация „ Рома – Лом “ – Лом
Фондация СЕГА – София
Фондация за районно развиване – Пловдив
Инициативна група – Сливен
Програма Барвалипе – Софияздравейте!
Ресурсен център за обучение и просвета ШАМ- Монтана
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР