Различни оценки получи докладът на ЕК за изпълнението на Механизма

...
Различни оценки получи докладът на ЕК за изпълнението на Механизма
Коментари Харесай

Докладът на ЕК: ГЕРБ-обективен, БСП-провал, ДПС-обективен провал


Различни оценки получи отчетът на Европейска комисия за осъществяването на Механизма за съдействие и оценка от парламентарно показаните партии. От „ положителен “, съгласно Оперативна програма, през „ справедлив “, съгласно ГЕРБ, до „ неуспех “, съгласно Българска социалистическа партия, чак до „ справедлив неуспех “, съгласно Движение за права и свободи, съобщи кореспондент на БГНЕС.

[b]ГЕРБ: Докладът е справедлив [/b]

Изцяло сме удовлетворени от отчета на Европейска комисия, от нас зависи дали през 2018 година ще бъде прекъсната процедурата по механизма за съдействие и оценка, съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„ Докладът е справедлив. Няма нови рекомендации, които се предлагат на страната. Във всички точки, по които имаше рекомендации в предишния отчет има несъмнено осъществяване. За първи път в отчета се приказва, че 2018 година на база на напредъка, който има страната ни, отчетът може да бъде прекратен. Това е доста явен знак за напредъка на страната ни “, акцентира Цветанов.

Според него се дава доста явен сигнал за направеното в предходния парламент за конституционните промени и за избора на нов Висш съдебен съвет. „ От самите нас зависи дали през 2018 година ще бъде прекъсната тази процедура по механизма за съдействие и оценка. Мога да им пожелая триумф на Българска социалистическа партия, когато имат опция да ръководят, да имат сходни позитивни отчети “, акцентира Цветанов.

[b] Българска социалистическа партия: Провал [/b]

В 17-ия подред отчет на Европейска комисия ясно е маркирано, че няма нито една изпълнена рекомендация от тези, които бяха избрани през януари. В резултат на това България ще се озове в много непривичната обстановка да ръководи един съюз, който се съмнява в главните си правила в тази страна, а точно върховенството на правото, посочи Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

Според него на този декор въодушевлението на ГЕРБ от този отчет е в действителност необяснимо. В него ясно е декларирано, че законодателният развой в региона на правораздаването е безреден и не задоволително добре квалифициран и гражданското общество се усеща изключено от него, съобщи Зарков. „ За 17-ти път Европейска комисия ни каза-добре, само че пробвайте отново следващата година. Работата следва. Този отчет е неуспех. Докладът е справедлив, само че вътре написа, че нито една от рекомендациите не е изпълнена “, сподели още депутатът от Българска социалистическа партия.

[b] Движение за права и свободи: Докладът на Европейска комисия е справедлив неуспех [/b]

В уводната част на отчета е казано, че с непрекъснатото политическо водачество и решителност за реализиране на прогрес в промяната България би трябвало да може да извърши неизпълнените рекомендации в близко бъдеще, акцентира водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Той уточни, че отчетът на Европейска комисия е справедлив неуспех. „ В заключението е казано, че е реализиран забележителен прогрес по рекомендациите, обаче окончателните резултати към момента престоят да се видят. Комисията към момента не може да заключи, че някой от индикаторите е изпълнен в приемлива степен на сегашния стадий. В този отчет е казано, че дефинитивни резултати към момента следва да забележим. Не отхвърляме, че в отчета е записано, че е реализиран забележителен прогрес по рекомендациите, само че финален резултат следва да забележим “, съобщи още ръководителят на Движение за права и свободи.

[b] Оперативна програма: Или мониторинг за всички страни в Европейски Съюз, или за никой[/b]

Въпреки позитивния отчет имаме кардинална позиция, че тази дискриминационна, по отношение на България и Румъния мярка, би трябвало да отпадне, съобщи депутатът от Оперативна програма Искрен Веселинов.

„ Десетилетие след влизането си в Европейски Съюз продължаваме да бъдем следена страна при изискване, че знаем, че голям брой други страни демонстрираха доста по-тежки нарушавания в тази сфера. В тази посока или би трябвало да бъде направен мониторингов механизъм, обхващащ всички европейски страни или това унизително за България и Румъния състояние би трябвало да бъде прекъснато “, уточни Искрен Веселинов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР