Разкритията на агенция BulNews за дървената мафия във Врачанско продължават.

...
Разкритията на агенция BulNews за дървената мафия във Врачанско продължават.
Коментари Харесай

Скандални цифри! Вижте колко са богати шефката на ДГС-Мездра инж. Евгения Христова и нейните близки /доказателства/

Разкритията на организация BulNews за дървената мафия във Врачанско не престават. Оказва се, че шефката на ДГС-Мездра инж. Евгения Христова и нейните близки са горди притежатели на стотици хиляди левове на влог, както и десетки страници парцели. 
Доказателства за съмнителния генезис на средствата във семейството дава информация в КПКОНПИ и имотния указател. От тях ясно проличава забележителното положение на фамилията, което набъбва стремглаво през последните години. И за просто око обаче е видно, че с заявените доходи от заплати това няма по какъв начин да стане. 
Справката стартира от 2017 година, когато стартира да се води регистъра на декларациите за имущество и ползи на лицата, заемащи държавни длъжности, в КПКОМПИ. Тогава инж. Евгения Христова е на поста си отпред на ДГС-Мездра към този момент близо 10 години. В първата си декларация, тя и нейният брачен партньор инж. Момчил Костадинов са показали, че имат забележителен брой парцели. Двамата имат жилища в Мездра и Враца, както и къща и имот в село Згориград. Според справката, те са добити преди години.
По-интересни са обаче притежаваните от фамилията аграрни земи, които са общо 360 декара в Мездренско и Романско. Сред тях има ниви, ливади, пасища и гори. 
Освен парцелите си, Христова и Костадинов са заявили три леки автомобила и трактор. На влог фамилията е показало, че има малко над 236 хиляди лева общо, като по-заможен е брачният партньор, чийто спестявания са двойно повече от на неговата половинка.   
Следващите заявления не демонстрират изключително придвижване в имотното положение на двойката, въпреки съвсем всяка година да се снабдяват с някоя друга равнища или пасбище. Парите в сметките им обаче гладко порастват. През 2018 година те към този момент имат общо близо 280 бона, като още веднъж по-голямата част от парите са в главата на фамилията. 
Интересното е, че тук и двамата са показали приходите си от заплата. Инж. Христова взима много повече от своя брачен партньор – общо близо 42 000 лв. за годината против 16 476 за инж. Костадинов. Въпреки това е повече от ясно, че с тези заплати двамата няма по какъв начин да покачат размера на спестяванията си с близо 50 000 лв. единствено за 1 година. 
Тенденцията продължава и през идващите години. През 2019-а те към този момент имат над 300 хиляди лева на влог и 12 бона налични, през 2020-та положението им набъбва до над 365 хиляди лева по сметка и 6 000 кеш. На идната година обаче има прочут спад  двамата заявяват „ едвам “ 290 бона в банки и 39 хилки налични, само че за сметка на това са се сдобили с апартамент в Обзор, гараж във Враца и още 4 аграрни парцела.  
Растат и заплатите на двамата съпрузи, само че те общо заявяват доходи от по приблизително към 60 000 лв., а все пак икономисват шестцифрени суми – нещо, което би хвърлило в шах всеки икономист. 
Това обаче е единствено върхът на айсберга. Проучване сподели, че и най-близките членове на семейството също са в забележително финансово положение. 
Впечатление прави имотното положение на баба Параскева Христова – майката на горската шефка. Към 2023 година тя е горделив притежател на цели 60 страници парцели. Справка в Агенцията по вписванията демонстрира, че в последните 20-ина години тя неведнъж си е купувала аграрни земи и гори и все още 70-годишната жена е много заможна.  
Изглежда бащата на инж. Момчил Костадинов – Николай Ангелов, също не изостава. През предходната година той подарил на внука си – синът на Евгения и Момчил, апартамент в София.
Въпросният юноша – 25-годишният Николай, който до неотдавна е бил студент, също има забележителен брой парцели, най-вече гори и аграрни земи. Първата си договорка той направил едвам на 18-годишна възраст. Към днешна дата притежанията му се простират на цели 34 страници в Агенцията по вписванията, въпреки да не е известно да има и един ден трудов стаж. Някои от тях са дарения от родителите му, само че огромна част от тях е закупил самичък, най-малко съгласно заявената информация. 
Дали целият кръг от доближени на инж. Евгения Христова са се замогнали по почтен метод, не е в нашите пълномощия да определим. Едно нещо обаче навежда на подозрения, че това е по този начин. В справките в регистрите лъсна порочна процедура, която съставлява очевиден спор на ползи. Евгения, дружно със сестра си Кристина Комитска и майка си Параскева, продават част от земите си на Северозападно държавно дружество. 
Припомняме, че Кристина Комитска работи точно в институцията като специалист стопанска активност. Самата ръководена от инж. Христова конструкция също е под шапката на СЗДП, защото всички Държавни горски стопанства се водят негови териториални поделения. 
Подобни дейности, показващи спор на забавни, будят основателни съмнения дали това е единствения метод, по който инж. Евгения Христова и нейното семейство са се облагодетелствали от служебното си състояние. Ако бъде направено следствие от способените виновни органи, могат да се появят и още схеми, който най-сетне да разклатят бетонирания стол на дървената шефка... 
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР