Разкриха страховити подробности за мощта на армията на Северна Корея!

...
Разкриха страховити подробности за мощта на армията на Северна Корея!
Коментари Харесай

Разкриха страховити подробности за армията на Северна Корея! Целият свят изтръпна

Разкриха страховити детайлности за мощта на армията на Северна Корея! Целият свят изтръпна.

Севернокорейската войска попадна във фокуса на международната общност, откакто тези дни Съединени американски щати потвърдиха информацията на Южна Корея и Украйна, че Пхенян изпраща хиляди бойци в Русия, с подготвеност вероятно да се включат в бойните дейности в границите на войната в Украйна.

Следват обстоятелства и оценки за силата и мощта на севернокорейските въоръжени сили, чието публично наименование е Корейска национална войска (КНА):

Каква е размера на войската на Северна Корея?

С непрекъснат персонален състав от 1,3 милиона души КНА е една от най-големите армии в света, като по-големи от нея по бройка са единствено армиите на Китай и Съединени американски щати.

По данни на Международния институт за стратегически проучвания (МИСИ), лондонски мозъчен концерн, Северна Корея разполага и с към 600 000 резервисти и 5,7 млн. резервисти от състава на по този начин наречената Червена армия (нещо като гражданско опълчение – бел. ред.), а също и с доста други невъоръжени подразделения.

КНА се състои от сухопътни, военновъздушни, военноморски и стратегически сили; последните са въоръжени с балистични ракети, които могат да носят нуклеарни бойни глави.

Северна Корея е едно от най-военизираните общества в света, като всички мъже на възраст сред 17 и 30 години подлежат на наложителна военна работа, която продължава сред три и 12 години.

За Военновъздушни сили се счита, че персоналният им състав наброява към 110 000 души, а този на Военноморски сили – 60 000.

Колко мощна и мощна е армията на Северна Корея?

Северна Корея е една от деветте страни в света, за които е известно, че имат нуклеарно оръжие.

Тя разполага с боеприпас от неизяснен брой ракети, които съгласно нея могат да носят нуклеарни бойни глави и варират от тактически оръжия с дребен обхват до огромни междуконтинентални балистични ракети с капацитет да доближат всяка точка в Съединени американски щати.

КНА има голямо количество стандартна бойна техника, само че огромна част от нея е морално остаряла. Това включва руски танкове Т-34, китайски модели и танкове родно произвеждане „ Чонма-хо “ и „ Сонгун-хо “.

Бронетанковите и механизираните елементи на КНА разполагат с над 6900 танка и бронирани машини, написа в Бялата книга за защитата на Южна Корея за 2022 година

Военновъздушни сили имат инвентар от над 400 изтребителя, 80 леки бомбардировача и над 200 транспортни летателни средства, показва МИСИ.

Но огромна част от летателната техника е от руско време. За част от нея даже се счита, че е на по 40 – 80 години и е негодна за употреба, заради което не носи бойно дежурство.

Военноморски сили на КНА (КНАВМС) имат към 470 надводни съда, в това число кораби с управляеми ракети, торпедни катери, дребни патрулни съдове и съдове за огнева поддръжка, се добавя в Бялата книга за южнокорейската защита.

Военният флот на Пхенян разполага още с към 70 подводници, в това число с създаваните в Съюз на съветските социалистически републики „ Проект 633 “ (подводници клас „ Ромео “ по натовската номенклатура – бел. ред.) и по-малки подводни съдове.

През последните няколко години Северна Корея се зае да модернизира своите Военноморски сили, като ги въоръжи с нови нуклеарни оръжия, подводни дронове, нови бойни кораби и с първата им подводница, способна да изстрелва ракети.

Как и по кое време употребява Северна Корея своята войска?

По-голямата част от севернокорейската войска е ситуирана покрай 248-километровата демилитаризирана зона (ДМЗ) по границата с Южна Корея.

КНА се пробва да компенсира дефицитите си, като слага ударението върху построяването на по този начин наречените асиметрични качества за водене на война, като сили за специфични интервенции, оръжия за всеобщо заличаване като химически и биологични оръжия и артилерия за обстрел на Сеул.

Разработването на балистични ракети, способни да носят нуклеарни бойни глави, заема все по-важно място в стратегическите проекти на севернокорейските въоръжени сили.

Според Северна Корея арсеналът ѝ от нуклеарни оръжия и балистични ракети, които могат да ги носят, ѝ е необходим, с цел да подсигурява сигурността си поради опасността от Съединени американски щати и съдружниците им, които се борят против Севера през Корейската войната (1950 – 1953).

Армията има и 6800 души персонален състав за киберборба и създава нови технологии, с които да укрепи качествата им за водене на война на бойното поле на кибепространството, се споделя в южнокорейската Бяла книга.

Колко пари отделя Северна Корея за своята войска?

Между 2010 и 2020 година годишните военни разноски на Северна Корея се оценяваха на 20 – 30% от брутния ѝ вътрешен артикул, съгласно „ Книгата с обстоятелства за света на Централно разузнавателно управление на САЩ “ (The World Factbook – CIA).

През януари КНДР заяви, че близо 16% от обществените ѝ разноски ще отидат за защита.

ИЗТОЧНИЦИ

Ройтерс, МИСИ, Бялата книга за защитата и въоръжените сили на Южна Корея за 2022 година, военното разузнаване на Южна Корея, „ Книгата с обстоятелства за света на Централно разузнавателно управление на САЩ “ и Международният център за проучване на проблемите на военните спорове – Бон, Германия. (БТА)

Автор: Стоян Иванов

Източник: Блиц

Още вести четете в: Свят За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР