Разкошна и добре описана рецепта за вкусен български козунак на

...
Разкошна и добре описана рецепта за вкусен български козунак на
Коментари Харесай

Пухкав козунак на конци

Разкошна и добре разказана рецепта за апетитен български козунак на конци. Щом ние го можем и вие го можете!

Необходими Продукти

● брашно - 1 кг
● захар - 24 с.л.
● яйца - 6 бр.
● сол - 1 ч.л.
● квас - 1 кубче жива
● прясно мляко - 200 мл
● лимони - 1 бр.
● олио - 150 мл
● захар - за поръсване

Начин на подготвяне

Пресейте 2 пъти брашното и направете кладенче в него. Затоплете прясното мляко и прибавете към него 1 чаена лъжичка захар, 2 супени лъжици брашно и маята - натрошена. Разбъркайте и оставете за 10 минути да се задейства маята.

В купа сложете 3 цели яйца и един жълтък (белтъка отделете за по-късно), към тях прибавете захарта, настърганата лимонова кора и разбъркайте. Добавете мазнината.

Смесете с шупналата квас. Замесете меко и еластично тесто. За хубавия козунак би трябвало самообладание и доста топла стая за втасване на тестото.

При температура от 26-27 градуса в стаята ще са ви нужни от два до три часа, с цел да втаса хубаво. Вече втасало, тестото се разделя според от това дали ще вършиме два огромни или няколко по-малки козунака. И тук идва идващият тъничък миг - месенето.

От бабите сме чували, че наложително би трябвало да се удари 100 пъти от масата, само че това го оставям единствено на най-смелите от вас. Известно време пламенно и мощно месене също прави работа. На плитка или розички - вие избирате.

Намазваме с белтък и оставяме още известно време преди да поръсим щедро със захар.

Малките козунаци се пекат на 180 градуса към 35 минути на междинна скара, без вентилатор, в авансово загрята фурна, а огромният козунак към 50 минути.

Пухкавият козунак на конци е доста успешен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР