Разкопките на Перперикон завършиха преди десетина дни, но сега може

...
Разкопките на Перперикон завършиха преди десетина дни, но сега може
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров от Перперикон: Сребърна камбана пазела входа на новооткрития езически храм

Разкопките на Перперикон приключиха преди десетина дни, само че в този момент може да представим най-интересните находки, излезли при тазгодишните изследвания. Това заяви археологър проф. Николай Овчаров.

" Както към този момент е необятно известно, през тази година археологическата година бе пред неуспех заради прекъсване на държавното финансиране. А то е извънредно значимо за историята и културно-историческия туризъм у нас. По този метод целият товар за обезпечаване средства за разкопки легна върху Община Кърджали. Благодарение на нейната поддръжка се доближи до изобретение, което безусловно трансформира визията ни за живота и култовете на траките в Родопите ", изясни той.

" Всички към този момент знаят, че единствено на двадесетина метра от фамозния в древността олтар на Дионис, където са получили прорицания велики мъже като Александър Велики, през 2022 година бе открит прелестно непокътнат на височина до 3 м нов езически храм от 3-4 век. По всяка възможност светилището е било обвързвано с изработката на свещено вино. Така към този момент е ясно, че край великия олтар през римския интервал на града е основан цялостен паметен комплекс от храмове, измежду които са тези на Тракийския конник, на източния господ Митра и на обожествените предшественици ", сподели археологът. 

В новооткрития храм и към него бяха разкрити многочислени находки. Те са от разнообразни интервали, тъй като в късната древност и средновековието постройката е неведнъж преустройвана. По тази причина в горните пластове се намират голям брой монети от 5-6 и 10-14 век, както и разнообразни украшения, в това число нагръдни бронзови кръстове, заяви проф. Овчаров.

В най-долното равнище, под голямата купчина от обработени камъни и керемиди от горните елементи на храма, се откриват извънредно находки от втората половина на 4 век. Това столетие е една от най-интересните столетия в историята на Европа. В 313 година римският император Константин I Велики признава християнството за една от религиите в голямата страна, само че то надалеч не се е наложило. През цялото столетие се следи битката на новата религия с езическите култове, водеща се с изменчив триумф.

Той означи, че до 80-те години на 4 век в империята езичеството се е изповядвало напълно умерено. Гонения против него стартират едвам ревностни християни като императорите Грациан (375-383) и Теодосий I (379-395). Но Родопите остават цитадела на езичеството чак до 393-398 година, когато планинските траки стартират на одобряват новата религия след задачата на свещеник Никета Ремесиански. Както е известно тя стартира точно от античното светилище на Перперикон, където бе открита най-ранната черква в Родопите от началото на 5 век.

Особено значими измежду находките от долното равнище на новооткрития храм са десетината несъмнено датирани монети от втората половина и края на 4 век. Сред тях са изключително забавни монетите на братята императори Валентиниан I (364-375) и Валент (364-378). Първият се слави с особената си приемливост към езичеството.

Така ние нямаме подозрение, че разкритата през този археологически сезон постройка е от последния интервал от езическата история на Родопите във втората половина на 4 век. Но една находка безусловно ни сподели живота в това антично светилище. Буквално на тържествения вход и край прага на храма бе открита камбана от първокласен бронз с пълен слой посребряване. Камбаната е висока 8 см и тежи повече от 300 година, се споделя в известието на проф. Николай Овчаров. 

По думите му няма подозрение, че това е тинтинабулум (tintinnabulum), който е висял на портата на храма и с мелодичния си звън при поклащането от вятъра е прогонвал злите сили. Днес може да гадаем дали камбаната е била независима, каквито образци има в Римската империя, или е бил част от по-голямо оборудване. От езическия интервал са оживели превъзходни творби от бронз, в центъра на които е солиден фалически знак (фалос във формата на нападащо животно или господ с възбуден фалос), а на него са били закачени на дълги вериги бронзови вятърни камбани. Такива са открити на място пред портите в Помпей и Херкуланум – двата римски града, затрупани от пепелта на вулкана Везувий при неговото съдбовно изригване.

Както доста други сакрални детайли от езичеството, тинтинабулумите са били възприети и в християнството. Тогава обаче те към този момент не са на вратите, а се намират от лявата страна на църковния олтар.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР