Разказът на медикът с 30 години стаж в Спешна помощ

...
Разказът на медикът с 30 години стаж в Спешна помощ
Коментари Харесай

Лекар за ударената от мълния в Приморско: Спасителите й не са по медиите, а в линейката и в спешното

Разказът на медикът с 30 години стаж в Спешна помощ раздруса България

През последните дни за автобусната злополука на автомагистрала Тракия и удареното от гръмотевица момиче в Приморско медиите вадят очевидци като спасители на потърпевшите, а за екипите на незабавна помощ се приказва като закъснели и без значителен принос за това потърпевшите да стигнат живи до болничното заведение... Истинските спасители обаче нямат имена и лица, тъй като мястото им не е по медиите, а в колата за спешна помощ и в незабавното. Това показа доктор с 30-годишен стаж във фейсбук страницата „ Национална асоциация работещи в незабавна здравна помощ “. 

Постът му провокира оживена полемика в обществената мрежа. 

„ Оценявам ролята на образования очевидец на случай, който знае да прави триаж, по кое време да пипа и мести пациента, по кое време не и по какъв начин се прави сърдечен масаж. Тези очевидци са единици, множеството са некомпетентни, вадят езици, тикат медикаменти в устата или държат седнал примрял пациент или ни пречат “, споделя той.

„ След 30 години по коли за спешна помощ и шокови зали желая да ви опиша за нашата работа. Знаете ли за какъв брой  време изминава 50 км кола за спешна помощ при специфичен режим? По света междинната скорост на придвижване на кола за спешна помощ със специфичен режим е от 100-80 км/ч., на хеликоптер 200 км/ч. У нас, без значение дали в градския трафик или по второкласните ни и третокласни пътища колата за спешна помощ не може да реализира междинна скорост повече от 80 км/ч. “, прибавя медикът, чието име в поста на „ Национална асоциация работещи в незабавна здравна помощ “ не се загатва. 

„ При състояние, че ПТП-то на автомагистралата и Приморско отстоят от най-близкия център на 50 км, за какво обществото ни чака колата за спешна помощ да дойде на третата минута. Защо медиите не описаха за това по какъв начин екипите ни са нормализирали пациентите и са се борили за живота им в колата за спешна помощ, в незабавното, в операционната. Защото несъмнено това ни е работата и не е героизъм “, прибавя той.

„ Но, уви това е анонимен героизъм зад кулисите тъй като: Знаете ли по какъв начин се преглежда и стабилизира травматичен пациент пред аудитория  от очевидци, които от време на време са нападателни, от време на време пречат, от време на време подлагат на подозрение дейностите ти. Знаете ли какъв брой е значимо да извадиш  и да фиксираш вярно един човек от смачкана кола, с цел да не го оставиш неработоспособен за цялостен живот? “, пита лекарят. 

„ Знаете ли какъв брой е значимо да спреш външното кървене, да предвидиш вътрешното кървене, с цел да го компенсираш с вливания и закараш този смачкан от ПТП човек жив до болница? Знаете ли какъв брой болежка изпитват пациенти с повече от една фрактура и какъв брой кръв се губи от всяка една открита или закрита фрактура? Знаете ли по какъв брой пъти пациент с мозъчно разтърсване задава един и същи въпрос и по този начин и не може да запомни отговора и какъв брой смут има в очите му, като го осъзнае? “, прибавя той.

„ Знаете ли какво е да следиш  жизнени индикатори в движеща се със 100 км/ч кола за спешна помощ  на травматичен пациент в безсъзнание? От звуковия сигнал не чуваш дишането  и сърдечната му активност. Апаратурата се тресе и от време на време не вярваш на регистрираните индикатори на монитора, само че няма метод да измериш   на ръка кръвното  в придвижване, да чуеш ритъма на сърцето. “, споделя медикът. 

„ Знаете ли по какъв начин се превключва банка в придвижване в колата за спешна помощ? Знаете ли, по какъв начин се намира точното лекарство, аспирира  се и се ползва в придвижване? Знаете ли,че от време на време извозваме по двама, трима потърпевши и би трябвало да предвидиш при утежняване кого къде ще преместиш, че да има и малко пространство за теб да действаш? “, пита той.

„ Знаете ли какво е да докарат в незабавното за 20 минути 10 потърпевши? Знаете ли по какъв начин един доктор и една или две сестри преглеждат, медикират, превързват, следят, взимат кръв за проучване, викат консултанти, координират образни и лабораторни проучвания и хоспитализират 10 травматични заболели? Знаете ли на какво мирише колата за спешна помощ, или шокова зала след такова ПТП? На боязън, на болежка и на кръв “, разкри мъжът.

„ Затова не смейте да ни нападате и анализирате какъв брой време пътуваме към вас, по какъв начин си вършим работата. Защото след такива наряди стигаме до къщи, с помощта на мисълта  за избавените животи. Защото след такива наряди не спим, тъй като мислим за изгубените животи. Даваме най-хубавото от себе си съгласно предоставените ни благоприятни условия и същинските ви спасители нямат имена и лица, тъй като мястото им не е по медиите, а в колата за спешна помощ и в незабавното “, написа още той.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР