Разкажете каква бе бизнес средата в момента, в който компанията

...
Разкажете каква бе бизнес средата в момента, в който компанията
Коментари Харесай

ФАНТАСТИКО – 30 години отговорно развитие

Разкажете каква бе бизнес средата сега, в който компанията е основана - каква бе конкуренцията, разнообразието от продуктите, връзките с доставчиците?
Първият обект на ФАНТАСТИКО е отворен през 1991 година Тогава аз към момента не съм бил част от екипа на ФАНТАСТИКО, само че си припомням, че това е много сложна година - напрегната политическа обстановка (има Велико народно събрание, което приема нова конституция), към момента не е почнала приватизацията, доста дребна част от заетите работят в частния бранш, либерализират се цените и те порастват фрапантно. В тази обстановка създателят и президент на ФАНТАСТИКО господин Николов взема решение да стартира да реализира своя бизнес концепция, която е имал от години - създаване на съвременна верига супермаркети, които да са покрай хората и да им оферират многообразие от артикули от първа нужда. С продажбата на апартамент, един наследник пикап, огромна убеденост в триумфа и благодарение на цялото семейство той отваря първия магазин ФАНТАСТИКО на улица " Оборище " в София, който работи и през днешния ден. Ситуацията на пазара тогава и в този момент нямат нищо общо. През 1991 година имаше купони за храна и магазините бяха празни. В този интервал аз бях студент и си припомням супермаркета в " Студентски град " (днес обект на ФАНТАСТИКО), в който нямаше нищо с изключение на едни железни палета с самун. Сега има голямо предложение и мощна конкуренция. За тези 30 години на пазара навлязоха огромна част от международните водачи в нашия отрасъл. Конкуренцията стана сериозна и доста компании не устояха и напуснаха българския пазар. Така че през тези 30 години обстановката беше доста динамична и забавна.
Какви провокации имаше за ФАНТАСТИКО в идващите години, до момента в който растеше?
- ФАНТАСТИКО минава през всички години на прехода и се бори с компликациите, през които сме минали всички ние - и фирмите, и всеки от нас в персонален проект. Ако би трябвало да отговоря на този въпрос в детайли, би трябвало да направя ретроспекция на най-новата стопанска история на България. Компанията е предходна през интервали с дефицит на стоки; хиперинфлация (когато продавахме нещо на лев, а на другия ден трябваше да го заредим на 2 лева.); висока престъпност; безработица и невисок витален стандарт; доста популизъм. Ясната визия каква услуга желаеме да предложим на клиентите и най-много отговорността постоянно са ни помагали да продължим напред. Именно отговорността, съгласно мен, е главното за компанията, заложено от господин Валери Николов - отговорност към клиентите, сътрудниците, сътрудниците и към всичко, което вършим във всекидневната ни работа.
Има ли миг в историята на компанията, който може да се дефинира като повратен и за какво?- През тези 30 години компанията постоянно е била съответна по отношение на упованията на клиентите и развиването на пазара. Винаги сме залагали на плавното развиване, което да не е за сметка на качеството на предлаганата услуга. Това ни е пособие да оцеляваме и да растем.
Ключов миг в развиването на компанията е въвеждането на новата идея за обектите. С смяната ние успяхме освен да придадем нов съвременен образ на супермаркетите, само че и да подчертаем още повече уникалността на нашия бизнес модел. Променихме всичко - постройките и пространствата към тях получиха нов актуален и различавам образ, който способства за възстановяване на градската среда, самопризнание, което получаваме и с редицата награди " Сграда на годината ". Интериорът на обектите е с атрактивен дизайн и игра с осветлението, които спомагат за по-доброто обозначаване на секторите в супермаркетите и ориентирането на клиентите. Бяха развити предпочитаните за клиентите браншове - плодове и зеленчуци, козметика, алкохол, кулинарни щандове, фурна, инвестирахме в огромни пространства в прохождащите на нашия пазар, само че перспективни стокови групи - био и профилирани храни. Новата визия беше заложена във всички нови планове и последователно беше внедрена и в съществуващите обекти с огромни поправки, с цел да можем да предложим еднообразно качество на услугата ни във всички магазини. Всичко това усъвършенства потребителско прекарване във ФАНТАСТИКО и докара до доста положителни резултати за веригата.
Колко разнообразни са провокациите пред компания с български корени спрямо съперниците й, които идват тук от развитата част на Европа? Как се промени обстановката за вас с идването им?
- Предизвикателството е да потвърдим, че нашият бизнес модел е конкурентен с бизнес моделите на най-хубавите международни ритейлъри. Конкуренцията с компании, разполагащи с големи бюджети за нахлуване на нови пазари, е в действителност сериозна, само че ние имаме вяра, че когато си вършим работата добре с мисъл за потребностите на нашите клиенти, триумфът ще е налице. Това, че сме българска компания има и своите преимущества. Ние познаваме клиентите, тъй като сме част от тези хора, дружно сме минали през целия преход малко по малко. Развивали сме се дружно с нашите снабдители - производители и дистрибутори. С някои от нашите сътрудници работим от първите години и през днешния ден те са едни от най-големите български компании.

Естествено, когато в България навлязоха огромните интернационалните вериги, пазарът се промени, появиха се нови стандарти, с които трябваше да се съобразяваме и да ставаме по-добри. Помня, когато " Рамстор " отвори тъкмо до наш обект в кв. " Западен парк ". " Рамстор " беше нещо голямо за пазара тогава, а нашият магазин - един от дребните. Много от доставчиците ни питаха дали ще го затваряме. Ние направихме ремонт, малко го разширихме, стегнахме се и магазинът продължи да работи, а по-късно " Рамстор " реши, че българският пазар не му е забавен. Сега на негово място има магазин от друга верига, а нашият продължава да работи толкоз години по-късно. Така че конкуренцията може единствено да ни подтиква да бъдем по-добри. Убедени сме, че мощната конкуренция е от изгода за потребителите и за пазара.
Променяха ли се във времето сферите, на които акцентирахте - агресия, вложения в човешки капитал и така нататък?
- Сигурно сме пропущали във времето да създадем нещо, няма по какъв начин 30 години да сме били безгрешни. Но сме уверени, че с цел да предложим добра услуга за клиентите и да останем на пазара, би трябвало да се развиваме сложно. За да сме сполучливи, не е задоволително да имаме единствено красиви здания, нови технологии, последно потомство техника, належащо е да имаме подготвен и стимулиран екип, да предлагаме богат и добре селекциониран подбор от артикули на конкурентни цени. Развитието би трябвало да е във всички направления - като технологии, съоръжение, хора, качество на услугата. Естествено преди всичко са хората, тъй като те са главният и най-ценен капитал на всяка компания. Именно по тази причина компанията влага доста в възстановяване на работната среда, в спомагателни обществени придобивки за своите чиновниците и в професионалното им развиване. Последната премия, която получихме, бе таман за стратегия, ориентирана към нашите чиновници. Заедно с фондация " Една от 8 " организирахме безвъзмездни профилактични прегледи за рак на гърдата на всички дами в компанията. Прегледани бяха над 1000 дами.
Какъв е размерът на вложенията на компанията досега?- За последните 5 години вложенията са за над 150 млн. лева Тази година направихме търговско-развлекателния комплекс в Перник за 25 млн. лева, в който бяха открити 140 нови работни места, следва разкриване на обект в Ботевград за 14 млн. лева с над 90 работни места. Миналата година, макар пандемията, изпълнихме капиталовата си стратегия, като открихме супермаркети в кв. " Манастирски ливади " в София и в град Банкя. Инвестициите бяха за 34 млн. лева
В началото на 2021 година използвахме интервала с ограничавания в работата на комерсиалните комплекси за главно възобновяване на обекта ни в SkyCity Mall. Решихме, че това е най-подходящият миг за реорганизация, с цел да избегнем отрицателното влияние от затваряне на главен обект за комплекса в естествени условия и работещ на цялостни обороти търговски център.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пазар на труда 2 Банки и финанси 3 Политика 1 Банки и финанси 2 Политика 3 Право 1 Банки и финанси 2 Право 3 Пазар на труда Как пандемията промени капиталовите проекти на компанията?
- Инвестиционните проекти на компанията не се трансформираха и се извършиха, макар компликациите, свързани с пандемията. Развитието ни се реализира единствено със лични средства и не разчита на външно финансиране. За всеки нов план, заложен в програмата ни, финансирането е авансово подсигурено. Така че пандемията не повлия на капиталовата ни политика, изпълнихме каквото сме набелязали. Промениха се единствено изискванията и организацията на работа. Минахме през рестриктивните мерки, които спазвахме извънредно точно - това се виждаше и по опашките пред магазините. Непредвидени бяха разноските за стерилизация и обезпечаване на безвредни условия на труд и извършване на покупки. Въпреки това нашият бранш не е измежду потърпевшите от пандемията. Имаше пикове и спадове, развиване на едни категории, спадове в други, само че нещата последователно се възстановяват.
Някои компании свиха хоризонта на проектите си. За какъв брой години напред сега имате проект и какво планува той?- Продължаваме с последователно развиване. Не планираме бурна агресия и нямаме фикс концепция да отворим обект в даден град непременно. При избора на нови местоположения сме доста прецизни и се водим от това дали ще можем да предложим услугата, която желаеме. Така беше и в град Перник. Намерихме задоволително огромен терен, на който с изключение на огромен обект на ФАНТАСТИКО успяхме да развием и спомагателни обекти, съвременна боулинг зала, тъй че да предложим една сложна услуга на клиентите. При навлизането в нов град желаеме да предложим на клиентите точно това - ново равнище на потребителско преживяване. В противоположен случай няма смисъл от нашето появяване, на всички места има и добре работещи местни търговци, и наличие на интернационалните вериги. За идната година следва отваряне на супермаркет в квартал " Левски " в София, продължаваме и с обновяването на съществуващите обекти. Основен поправки и разширение са планувани за супермаркета ни на бул. " Симеоновско шосе " и за този в кв. " Младост 4 ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР