Разходите за здравеопазване в Австрия през 2022 година са нараснали

...
Разходите за здравеопазване в Австрия през 2022 година са нараснали
Коментари Харесай

Разходите за здравеопазване в Австрия растат до близо 50 млрд. евро през 2022 г.

Разходите за опазване на здравето в Австрия през 2022 година са нарастнали умерено и са достигнали 49,9 милиарда евро. Това подхожда на 11,2  процента от брутния вътрешен артикул (БВП), се показва в известие на Австрийската статистическа работа, публикувано до медиите, представени от Българска телеграфна агенция.

Статистическото проучване прави съпоставяне с миналата година -през 2021 разноските за опазване на здравето са били 49,2 милиарда евро, или 12,2 % от Брутният вътрешен продукт. Според генералния шеф на Австрийската статистическа работа Тобиас Томас разликата се дължи на нарастването на Брутният вътрешен продукт. Това слага Австрия на осмо място измежду страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, от което се вижда, че за опазване на здравето се изразходват приблизително 9,2 % от Брутният вътрешен продукт. На първо място са Съединени американски щати със дял от 16,6 на 100.

Частните разноски - да вземем за пример от частни семейства, доброволни здравни застрахователи или компании - възлизат на 11,2 милиарда евро, или 22,4 % от настоящите разноски за опазване на здравето. През 2021 година тяхната сума е 10,7 милиарда евро или 21,8 %.

Голямата част от разноските за опазване на здравето са обществени: федералното държавно управление, федералните провинции, общините и социалноосигурителните сдружения са съдействали с 38,7 милиарда евро, представляващи 77,6 % от настоящите разноски за опазване на здравето, това е с 0,5 % повече спрямо 2021 година.

Една от аргументите са понижените разноски, свързани с пандемията КОВИД-19. Следователно фактът, че разноските за опазване на здравето остават на високо ниво, се дължи на разноски отвън пандемията. Например обществените разноски за лекуване в частни кабинети и амбулатории, болнична рехабилитация и медикаменти нарастват с ритъм над междинния.

Публични средства в размер на 14,7 милиарда евро са били използвани за финансиране на лечебни заведения, в това число амбулатории. Поради броя на пациентите и жителите най-вече средства са изразходвани за лечебните заведения във Виена - 4,2 милиарда евро.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР