Разходите за здравеопазване растат не само в България, но също

...
Разходите за здравеопазване растат не само в България, но също
Коментари Харесай

Къде са преразходите в бюджета на НЗОК?

Разходите за опазване на здравето порастват освен в България, само че също и по света. Причините за това са доста – ранното диагностициране, предварителната защита, навлизането на нови здравни технологии и други Всичко това води до повишаване на междинната възраст, а също и до повишаване на преживяемостта при някои болести, считани до скоро за смъртоносни в кратковременен проект.

 

Недостиг на бюджета на НЗОК се обрисува в направленията като болнична, дентална и профилирана здравна помощ, а също и медикаменти. Най-голям е дефицитът в болничната помощ – 218 млн. лева, следван от медикаментите (кумулативно) за домашно лекуване и за онкология – почти 214 млн. лева Резервът на НЗОК може отчасти да покрие недостигa на средства, като от непокритите разноски остават към 135 млн. лева

 

Къде е казусът?

 

Ежегодното увеличение на разноските за медикаменти и ирационалното им регистриране в Позитивния лекарствен лист (ПЛС) е един от тежките проблеми на системата. Обществена загадка е, че зад вкарването на редица скъпоструващи медикаменти в листата, стоят лобистки ползи на интернационалните фармацевтични компании, прокламирани през избрани организации, които настояват, че работят в интерес на пациентите. Интересното е, че на немалка част от тези пациентски организации активността е обвързвана само с медикаменти, вместо права на пациентите.

 

По отношение на разноските за онкологични лекарства държавното управление можеше да предприеме скъпи ограничения, като вкара автоматизираните смесители за разтворите. Смесителите можеха да спестят към 2 млн. лева годишно от бюджета за онкологични медикаменти, технологията им разрешава един разтвор да може да се употребява за повече от 1 пациент, вместо неупотребеното количество медикамент да бъде изхвърлено. Тази политика не бе призната, с помощта на огромен отпор от страна на лечебните заведения, в чийто интерес не се вмества оптимизация на средства.

 

По отношение на разноските за медикаменти в програмата на държавното управление бе заложено провеждането на про-генерична политика за оптимизация на средствата за лекарства. В ПЛС, да вземем за пример, за разнообразни болести се оферират както и скъпо струващи истински лекарства, по този начин и евтини генерични лекарства с едно и също интернационално непатентно название. Това основава предпоставки за лекарите да изписват скъпото автентично лекарство, заради известни зависимости към фармацевтични компании. Нуждата от преформулиране на наличието на този лист е повече от належаща.

Какво е решението?

 

Рационалното решение все още е да се върви към промяна в посока генерично заменяне, което ще докара до икономии от мащаба за бюджета на НЗОК, както и ще усили достъпа до медикаменти за избрани обществени групи, които са в риск от отпадане от системата, заради финансов дефицит. Такъв вид политики се организират в най-богатите стопански системи в Европа, като Германия, Холандия, Англия и франция, а позитивните резултати към този момент са посочени в научната литература.

 

Що се касае до разноските за онкологични болести – доста е значимо държавното управление да предприеме политика по въвеждане на така наречен смесители, които целят оптимизация на разтвор (медикамент), за по-нататъшното му потребление при други пациенти.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР