Разходите за възстановяване на Украйна след края на конфликта вероятно

...
Разходите за възстановяване на Украйна след края на конфликта вероятно
Коментари Харесай

Шефът на Световната банка оцени възстановяването на Украйна: над $350 милиарда

Разходите за възобновяване на Украйна след края на спора евентуално ще надвишават 350 милиарда $, сподели президентът на Световната банка Дейвид Малпас на конференция на Ройтерс.

Малпас уточни, че огромна част от тази сума ще бъде нужна за възобновяване на инфраструктурата на Украйна, изключително на нейната електропреносна мрежа.

Според него Световната банка не е разкрила " отмалялост на донори " в интернационалната общественост, макар големите разноски поради военните дейности в Украйна.

" През предходната година посредством Световната банка ние прехвърлихме към 18 милиарда $ на Украйна, забележителна част от които бяха получени от Съединените щати ", добави той.

По-рано през есента Световната банка оцени вредите, нанесени на Украйна от военните интервенции, на 350 милиарда евро (367 милиарда долара).

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи на 30 ноември, че за възобновяване на страната ще са нужни над 1 трилион $. Той също по този начин напомни, че западните страни и компании ще могат да " поемат патронаж " над украинските райони, написа РБК.

Интерес към тази концепция към този момент са показали Франция, Англия, Холандия, Германия, Дания, Финландия, Италия, Турция, Полша, Португалия, Чехия, Словения, Латвия, Естония, Швейцария, Словакия, Австрия, Гърция, Канада, Съединени американски щати, Япония и Австралия в това, акцентира украински водач.

В края на юни сходна сума уточни и шефът на Европейската капиталова банка Вернер Хойер - 1 трилион евро. В края на август Зеленски оцени размера на средствата, нужни за възобновяване на разрушената инфраструктура, на 600-800 милиарда $.

В края на октомври обаче украинският водач разгласи, че Киев към момента не е получил " нито цент " за осъществяването на проекта за бързо възобновяване на страната на обща стойност 17 милиарда $.

Според Bloomberg активите на Централната банка на Русия, замразени в Европа, може да бъдат употребявани, с цел да оказват помощ за възобновяване на Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, разяснявайки тази концепция, сподели, че потреблението на съветски активи по този метод би било " в действителност директна кражба ". Руският президент Владимир Путин на собствен ред предизвести че " кражбата на непознати активи " ще докара единствено до проблеми за тези, които го вършат.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР