Разходите за персонал в бюджетния сектор растат като лавина. Само

...
Разходите за персонал в бюджетния сектор растат като лавина. Само
Коментари Харесай

Разходите за заплати на чиновниците рязко скочиха

Разходите за личен състав в бюджетния бранш порастват като лавина. Само за четири месеца сметките на финансовото министерство за предстоящите разноски за хонорари през 2024 година се утежниха с 1,5 милиарда лева Така разноските за личен състав през 2024 година ще доближат равнище от 18,1 милиарда лева - доста над в началото плануваното даже за година по-късно.

Това демонстрира сравнението сред оповестената в края на юни към бюджет 2023 средносрочна бюджетна прогноза и числата, залегнали в претекстовете към проектобюджет 2024. Разходите за заплати са един от индикаторите с огромен растеж в проектобюджет 2024 и с доста огромно несъблюдение в посока нагоре в бюджет 2023.

През юни държавното управление очакваше харчовете за заплати и осигуровки по консолидираната фискална стратегия (КФП) - т.е., с включени бюджети на общините, да доближат 15,7 милиарда лева през 2023 година За 2024 година финансовото министерство предвижда растеж от близо 900 млн. лева до 16,58 милиарда лева.

Тези проекти се разминаха фрапантно с действителното осъществяване за 2023 година От претекстовете към проектобюджет 2024 излиза наяве, че разноските по това перо ще надвишават 16,7 милиарда лева още през 2023 година За 2024 година прогнозата за предстоящи разноски за личен състав към този момент е 18,1 милиарда лева Преизпълнението евентуално е обвързвано с гласуваните изключително разноски за заплати в обособени системи като Министерство на вътрешните работи при приемането на бюджета.

 

 

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР