Разходите за отбрана в Европа са били толкова високи през

...
Разходите за отбрана в Европа са били толкова високи през
Коментари Харесай

Стокхолмски институт: Европа счупи рекорд на Студената война по военни разходи

Разходите за защита в Европа са били толкоз високи през далечната 1989 година В съпоставяне с 2021 година пък те са порастнали с 13%. Прави усещане растежът точно в страните, намиращи се географски близо до агресора Русия. Най-силно са се нараснали разноските за защита на Финландия (36%), Литва (27%), Швеция (12%) и Полша (11%).

 

В самата Русия този индикатор (разходи, които мъчно могат за бъдат класифицирани като „ за защита “) е 9,2% – 86,4 милиарда $, пресмята Стокхолмският институт. При това формалните данни, оповестени от кремълските управляващи в края на 2022 година, демонстрират, че военните разноски на Москва са с 30% повече, в сравнение с са били планувани в бюджета, направен през 2021 година Версиите за сходна разлика са две: или Кремъл внезапно и бързо е взел решение да нахлуе в Украйна, или при правенето на годишния държавен бюджет през 2021 година умишлено са скривани военни разноски, с цел да бъде сюрпризиран светът и най-много Украйна при вероломната офанзива на 24 февруари, написа още Debati.

 

„ Разликата сред бюджетните проекти на Русия и фактическите военни разноски през 2022 година може да е и от обстоятелството, че нахлуването в Украйна се е оказало много по-скъпо, в сравнение с управляващите в Кремъл са очаквали “, дава и трета версия Люси Беро-Судро – шеф на програмата за военни разноски и производства към SIPRI.

 

56% от международните военни разноски за последната година принадлежат на 3 страни – Съединени американски щати, Китай и Русия.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР