Разходите за образование в проектобюджета за 2023 година намаляват реално

...
Разходите за образование в проектобюджета за 2023 година намаляват реално
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: За първи път от 8 години намаляват парите за образование

„ Разходите за обучение в проектобюджета за 2023 година понижават действително и падат на 4,1% от Брутният вътрешен продукт. През 2021 и 2022 година бяха 4,5 % от Брутният вътрешен продукт. Намаляват за първи път от 2015 година, когато беше утвърден Законът за предучилищното и учебното обучение и беше реализирано единодушие, че не би трябвало да се намаляват като % от Брутният вътрешен продукт. Съгласие, което беше записано в член 281 на Закона и което финансовите министри преди Асен Василев подкрепяха и съблюдаваха. “ Това написа депутатът от ГЕРБ-СДС и някогашен учебен министър Красимир Вълчев.

Той регистрира, че понижението става макар законовата наредба и това, че са едни от най-ниските в Европейски Съюз като % от Брутният вътрешен продукт. Вълчев регистрира, че средставата са с най-висока социална  възвръщаемост от всички обществени разноски и дълготрайно най-силно индуцират напредък и богатство.

„ Случва се това, за което предупреждавахме последните две години. Ще пестим от разноски за развиване и обучение, с цел да платим сметката за популизма. И защото сметката отново не се връзва, ще обезкървим и енергетиката. И тъй като отново ще продължаваме да сме на недостиг, ще вземаме още задължения и ще плащаме още повече за лихви и погасявания. Все за сметка на бъдещето. Връзваме бюджета като икономисваме от обучение, вложения и напредък, бъркаме в джобовете на идващите генерации и отлагаме енергийния преход. Защото няма 10 милиарда лв. от спрени обири. Бяха политическа неистина. Няма и нараснала събираемост. Напротив, намалена е. И каквото имаше за оглозгване и прибиране се взе - Хемус, пари от ПВУ, други финансови разноски. “, написа още Вълчев.

По думите му от Асен Василев и пригласящите му съпартийци идващите дни и седмици ще се чуе противоположното - че разноските за обучение са увеличени. Номинално са увеличени, само че действително са понижени. Ако не актуализираш разноските за действия, стипендии, храна, хонорари най-малко с % на инфлация, те действително са понижени.

„ И в реалност това е бюджетът за обучение за 2023 - възнагражденията ще се актуализират с 15 %, с цел да компенсират инфлацията, останалите разноски понижават действително. Намалени действително ще са разноските за приобщаващото обучение, прехрана, материална база и висше обучение. Системата е платила инфлационен налог на бюджета, само че е обезщетена единствено отчасти. Нетният резултат е понижение. Образованието действително е антиприоритет. Въпреки че министър-председателят е някогашен министър на образованието и науката. Впрочем, аналогично е при разноските за просвета - падат от 0,45 от Брутният вътрешен продукт на 0,42. Но нали никой не се съмнява, че действителният министър-председател е Асен Василев “, написа още депутатът.

Той дава и образец за разликата сред номинална и действителна стойност са разноските за храна. Храната е поскъпнала с над 30 % последните 18 месеца. Общините финансираха тези разноски за детските градини с такси, събирани от родителите. Но със закон им беше неразрешено да продължат да събират такси, за което получиха отплата от държавния бюджет. Тази отплата обаче не е увеличена с бюджета за 2023 година. Детските градини ще би трябвало да купуват по-некачествена храна. Или учителите ще би трябвало да научат децата да ядат по-малко. За да могат популистите да не престават да се хвалят, че са премахнали таксите. Гласуват унищожаване на таксите, с цел да осъществят политически дивиденти и по-късно не помнят, че би трябвало да актуализират компенсацията. Крещящ образец какъв брой нечестни и нездравословни са ляво-популистките политики.

„ Все отново с проектобюджет 2023 има и положителни вести. Основната от тях е, че последните години имаме надпартиен консенсус, че възнагражденията на учителите би трябвало да се поддържат на равнище 125 % от междинната заплата за страната. Това е значимо не толкоз и единствено поради учителите, а за развиването ни като страна. Ако имаме положителни и стимулирани учители, ще имаме и положително обучение. Същото важи и за преподавателите във висшите учебни заведения и учените.

По-високите хонорари и разноски за обучение не са задоволително, само че са наложително изискване за качествено обучение. Трябват още доста други старания, само че огромна част от дейностите в системата просто си изискват пари. Лошите резултатите през днешния ден са и поради това, че предходните десетилетия пестихме от обучение. То е като градината - тя изисква доста други грижи, само че без поливане няма да даде плодове “, написа още Вълчев.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР