Разходите за храна и жилище представляват най-сериозната тежест в бюджета

...
Разходите за храна и жилище представляват най-сериозната тежест в бюджета
Коментари Харесай

Плащаме най-много за храна и битови сметки

Разходите за храна и жилище съставляват най-сериозната тежест в бюджета на българите. Близо половината от разноските приблизително на разположение от семейството отиват за храна и жилище, сочат данните на Националния статистически институт за последното тримесечие на предходната 2021 година.

Хранителните артикули и безалкохолни питиета оформят дял от 29.3% от общите разноски, до момента в който заплащанията, свързани с жилището, заемат дял от 19.2% от общия разход.

Сред другите по-сериозни разноски за бюджета на популацията са заплащанията на налози и обществени осигуровки (12.6%) и тези, свързани с превоз и известие (11.3%).

Общият разход приблизително на разположение от семейството през четвъртото тримесечие на предходната година възлиза на 1 885 лв., като нараства с 12.1% на годишна база.

Разходите за жилище, които включват заплащанията на битовите сметки за вода, електрическа енергия, отопление, както и тези за обзавеждане и поддръжка на дома, регистрират най-сериозно покачване през предходната година – скок от 18.1% по отношение на последното тримесечие на миналата 2020 година. Така междинният разход на разположение от семейството за битови сметки в края на предходната година възлиза на 362 лв.. За съпоставяне, преди година този разход в възлизал на приблизително 306 лв. на разположение.
Разходите порастват доста по-бързо от приходите
Разходите за семействата у нас нараствата осезаемо по-бързо от приходите на фона на всеобщото повишаване на артикули и услуги. Общият дохо...
Прочети повече
Разходите за храна регистрират растеж от 13.7% на годишна база до приблизително 552 лв. на разположение от семейството. Преди година за храна и безалкохолни питиета сме давали приблизително по 485 лв..


Разходите за превоз и известия през последното тримесечие на предходната година нарастват с 12.5% на годишна база до приблизително 213 лв. на разположение от семейството.

Средно по 78 лв. даваме за алкохолни питиета и цигари през, като това съставлява растеж от 10.3% на годишна база.

Разходите за налози и обществени осигуровки регистрират покачване от 10.1% на годишна база до приблизително 238 лв. на разположение от семейството.

Плащаме със 7% повече за опазване на здравето по отношение на края на 2020 година, като приблизително се падат по 126 лв. на разположение от семейството.
В кои браншове у нас заплатите са над 2000 лв.?
Размерът на месечното брутно заплащане зависи от доста фактори, само че като цяло положителното обучение и насъбраният опит са най-важните...
Прочети повече
Разходите за свободно време, културен отдих и обучение понижават с 8.1% за година до приблизително 56 лв. на разположение от семейството.
Доходи на семействата
Общият приход приблизително на разположение от домакинство през четвъртото тримесечие на 2021 година доближава 2 037 лв.. Доходът нараства с 12.8% по отношение на същия интервал на миналата 2020 година.

В структурата на общия приход с най-голям условен дял е приходът от работна заплата (55.7%), следван от приходите от пенсии (31.3%) и от независима претовареност (4.9%). Спрямо четвъртото тримесечие на 2020 година относителният дял на прихода от работна заплата нараства с 1.6 процентни пункта, а на приходите от пенсии - с 1.2 процентни пункта. Делът на приходите от независима претовареност понижава с 1.3 процентни пункта.

В номинално изражение през четвъртото тримесечие на 2021 година в съпоставяне със същото тримесечие на 2020 година приходите приблизително на разположение от домакинство по източници на приход се трансформират, както следва:

• Доходът от работна заплата нараства от 976 на 1 135 лева (с 16.2%).
Къде у нас заплатите са най-ниски?
За никого не е загадка, че заплатите в София са най-високи в цялата страна. Разликата в заплащането по отношение на останалите обитаеми места е други..
Прочети повече
• Доходът от независима претовареност понижава от 112 на 100 лева (с 11.2%).

• Доходите от пенсии се усилват от 544 на 637 лева (със 17.0%).

• Доходите от обществени компенсации и помощи понижават от 50 на 46 лева (с 8.0%).

През четвъртото тримесечие на 2021 година относителният дял на паричния приход на семействата в общия приход е 99.4%, а делът на прихода от натура - 0.6%. 

Още:

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР