Разходите за домакинствата у нас нараствата осезаемо по-бързо от доходите

...
Разходите за домакинствата у нас нараствата осезаемо по-бързо от доходите
Коментари Харесай

Разходите растат значително по-бързо от доходите

Разходите за семействата у нас нараствата осезаемо по-бързо от приходите на фона на всеобщото повишаване на артикули и услуги. Общият приход приблизително на разположение от семейството записва растеж от 10.5% на годишна през третото тримесечие на тази година, до момента в който общият разход скача с 15.2% за същия интервал, сочат данните на Националния статистически институт.

Така към края на третото тримесечие, междинният приход на разположение от семейството доближава 1 938 лв., до момента в който междинният разход нараства до 1 808 лв.. Разликата сред междинния приход и междинния разход възлиза на едвам 130 лв.. 
Инфлацията у нас се изстреля до близо 13-годишен връх
Годишната инфлация набъбна до 6% през месец октомври тази година, сочат данните на Националния статистически институт. Само за месец го...

Най-висок дял от общите разноски на семействата оформят храната и безалкохолните питиета – близо 30% за обсъждания интервал или 539 лв. приблизително на разположение. На второ място се подреждат разноските за жилище с дял от 17.4%, разноските за налози и соцални осигуровки (12.9%) и превоз и известия (10.9%).

В структурата на общия приход с най-голям условен дял е приходът от работна заплата (58.2%) или приблизително 1 128 лв. на разположение, следван от приходите от пенсии (28.7%) и от независима претовареност (5.4%).

Разходите приблизително на разположение от семейството скачат с бързи темпове по отношение на същия интервал на предходната 2020 година. Разходите за храна нарастват с 14.2% за година от 472 лв. до 539 лв., разноските за жилище (вода, ток, отопление, обзавеждане и поддръжане на дома) нарастват с 13.1% за година от 279 лв. до 315 лв. приблизително на разположение. Разходите за опазване на здравето скачат с близо 20% на годишна база, растеж от 30% пък се регистрира в разноските за свободно време, културен отдих и обучение.

В същото време приходите от работна заплата нарастват с 16.5% за година от 969 лв. до 1 129 приблизително на разположение. Доходът от независима претовареност понижава с близо 8% до приблизително 105 лв. на разположение, а тези от обществени компенсации и помощи записват спад от 20.7% за година до 40 лв. приблизително на разположение. Доходът от пенсии пораства със 7.3% на годишна база до 557 лв. приблизително на разположение от семействата.
Къде у нас заплатите са най-ниски?
За никого не е загадка, че заплатите в София са най-високи в цялата страна. Разликата в заплащането по отношение на останалите обитаеми места е други..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР