Разходите по изграждането и поддръжката на тол системата се увеличават

...
Разходите по изграждането и поддръжката на тол системата се увеличават
Коментари Харесай

Отровното трио: Тол системата е поредният подарък за милиони от правителството към една фирма

" Разходите по построяването и поддръжката на тол системата се усилват с над една трета, а цената на предстоящите доходи са се сринала с 50%. Това прави тази скъпа инвестиция извънредно неефективна и отдалечава нейното погашение доста надалеч във времето ". Това съобщи Арман Бабикян на специфична конференция на " Отровното трио ".
" През 2018 година след тежка процедура за създаване на тол система бе определена компанията КАПШ. Съгласно контракта трябваше да се построи система за 7 месеца, след което се организираха проби за 12 месеца. С тях трябваше да се потвърди сигурността на системата, само че се оказа, че тя не е подготвена. Нещо повече – АПИ се опита да трансферира на компанията и събирането на доходи от винетки, които планирано възлизат на 1,3 милиарда лв. ", съобщи Бабикян. Той посочи, че макар експлицитния запис във закона, страната е била подготвена да даде точно на компанията да оперира и борави със всички доходи и права на достъп, като по този начин на процедура частна компания получи право да дефинира и събира тол таксите в страната.
" АПИ разгласи социална поръчка без договаряне, без авансово оповестения за самодеен мониторинг и експлоатационна поддръжка и надграждане на нови функционалности на тол системата в България. Поръчката се разпорежда непосредствено на австрийската компания КАПШ, която съгласно АПИ единствена е в положение да я извърши, тъй като я е построила ", добави той. По думите му сега мониторинга и поддръжката се правят от особено основано поделение, чиито разноски и състав непрекъснато нарастват. " АПИ в този момент е решила, че има потребност от втора застраховка, каквото и да значи това, и поддържа своите IT специалисти с външни на КАПШ. За услугите си оператора без конкурс ще получи нови 118 милиона без Данък добавена стойност за две години, като е планувана и опция за удължение на контракта с още три години ", посочи още представителят на " Отровното трио ".  
" Дефакто, разноските се усилват с над една трета, а цената на предстоящите доходи се е сринала с 50%. Това прави тази скъпа инвестиция извънредно неефективна и отдалечава нейното погашение доста надалеч във времето, надалеч след мандата на Борисов, който се надявам скоро да завърши. Това е следващият подарък на тази, може би, австрийска компания, на която другояче са повдигнати десетки обвинявания за източване на държавен бюджет и корупция в Европа и Южноафриканската република ", съобщи още Арман Бабикян.
" Тези пари, които изчете Бабикян, са наши пари, пари на данъкоплатците. Това не е в полза на Божков, както на следващия ден несъмнено ще напишат някои, това са наши пари ", съобщи от своя страна Николай Хаджигенов, като добави, че в края на мандата на Борисов излиза наяве, че все по-малко компании получават от ден на ден пари. " Броят на компаниите, които имат достъп до публични поръчки и до фондовете на Европейския съюз е непрекъснат, до момента в който средствата нарастват непропорционално доста. И тук следва разумният въпрос: Защо от ден на ден средства доближават до все по-малко компании? ", попита Хаджигенов.
От своя страна третият представител на нареклите себе си “Отровното трио “ Велислав Минеков прикани публицистите, когато имат някакви подозрение по отношение на някоя подправена информация, да питат дали това е правилно. “В последно време се появява извънредно количество медиен отпадък, естествено, на тези най-нисши форми на разум нямам никакво желание да давам отговор, за прегледаните ни и препочистени биографии също. Питайте и ще получите отговор “, съобщи скулпторът. Той изрично опроверга новината, че от триото са предвиждали да спрат с гражданското непокорство. “Това е неистина. Напротив, ще го насърчаваме всеки ден от ден на ден и повече “, безапелационен бе той.
Велислав Минеков опроверга и информацията, че като част от Атлантическия клуб е застанал в петиция против президента Румен Радев. “Това също е неистина, наподобява ми повече на донос, само че тези хора боравят с доноси както в предишното по този начин и през днешния ден. Така нареченият Атлантически съвет беше основан с положително желание и аз се включих в него, само че след това беше високомерен от ръководещата партия и аз нямам нищо общо с тези хора, които са там. Не искам да контактувам с сътрудници на Държавна сигурност и с мекерета, които продават страната “, безапелационен бе Велислав Минеков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР