Разходите на общините в България растат стремглаво през изминалата 2021

...
Разходите на общините в България растат стремглаво през изминалата 2021
Коментари Харесай

Колко са общинските разходи на човек от населението във Варна

Разходите на общините в България порастват стремително през миналата 2021 година и доближават над 8,73 милиарда лева , съвсем 20% нарастване по отношение на 7,3 милиарда лева за 2020 година. Това излиза наяве от материал на Института по пазарна стопанска система за финансовото развиване на общините у нас.

Увеличението е навсякъде. При едвам 12 от 265 общини разноските не са се покачили по отношение на миналата година. Очаквано най-високи са стойностите при Столична община – 1,6 милиарда лева или 18% от тези на всички общини. След нея се подреждат огромните общини в страната – Варна (392 млн. лева.) , Пловдив (388 млн. лева.), Бургас (271 млн. лева.) и Стара Загора (167 млн. лева.). Най-ниски са разноските на общините Макреш (2,55 млн. лева.) и Трекляно (2,34 млн. лева.) – предстоящо, поради че те са измежду общините с минимум население, което локалните администрации обслужват, научи Moreto.net.

Общинските разноски на Варна през 2018 са 318.1 млн. лева; 2019 - 366.5 млн. лева; 2020 - 341 млн. лв..

Размерът на общините значително дефинира какви ще бъдат разноските им. Показателно е обаче какъв брой харчи една община на човек от популацията. В това отношение най-високи са разноските на човек в Челопеч – 6895 лева На второ и трето място се подреждат Чавдар и Бойница, със надлежно 5102 лева и 4044 лева, изхарчени на човек за 2021 година

Както и през предишни години, най-високите разноски на човек се падат в погранични и планински слабозаселени общини, които макар дребния си брой поданици би трябвало да покрият базов набор от действия, като да вземем за пример разноски за инфраструктура.

Най-слабо по този индикатор се показват общините Съединение (922лв./човек) , Родопи (925лв./ човек) и Асеновград (933 лева./човек). Впечатление прави, че Русе се подрежда компактно след тях – общината харчи едвам 953 лева на гражданин, което е и най-малката стойност измежду регионалните центрове.

Общински разноски на човек от популацията във Варна през 2021 година са 1148 лв..

Сборът на финансовите разноски на всички общини в страната за миналата година възлиза на почти 968 млн. лева или 11% от всички разноски. В тези средства не са включени вложения, финансирани от Европейски Съюз. Има забележителен контрастност сред това каква чест от средствата си другите общини заделят за вложения. Докато при общините с релативно най-високите финансови разноски делът им надвишава 40% (Сливница – 51,7%, Сухиндол - 45,4%, Опан – 43,5%), то има общини, при които под един % от общите разноски отива за капиталова активност ( Завет – 0,6%, Дулово – 0,8%).

Средно за страната на човек се падат по 141 лева общински финансови разноски. По този индикатор също се следят огромни разлики - още веднъж преди всичко с огромна преднина се подрежда Челопеч с 2227 лева, следвана от Сухиндол (1556 лева./човек) и Трън (1243 лева./човек). Най - високите разноски на гражданин се падат в пограничните и планинските общини поради дребното население. За съпоставяне, най-зле представящите се общини още веднъж са Завет и Дулово със надлежно 6 и 9 лева финансови разноски на човек за годината. Повечето общини в страната (общо 167), осъществят финансови разноски под 200 лева на човек от популацията.

Капиталови разноски на варненска община на човек от популацията за 2021 година са 83 лв..

Големи контрасти се следят освен при разноските, само че и при приходите. Общините доста се разграничават по това до каква степен могат да покрият годишните си разноски със личните си доходи, генерирани от локални налози и такси, общинска благосъстоятелност, санкции и други Повечето общини са мощно подвластни от централния бюджет, като едвам 9 съумяват да финансират най-малко половината от разноските си със лични приходи.

Най-добре в това отношение се показват Несебър (94,8% лични доходи към общи разходи), Приморско (79,6%) и Челопеч и Созопол (75,6%). Най-добро покритие имат общините по Черноморието поради високите локални налози и постъпленията от туристически налог и концесии. Благодарение на концесионните такси висок дял на личните доходи имат и общините, специализиращи в рудодобива.

Общо за страната генерираните локални доходи покриват 32,7% от всички общински разноски, като покритието в цели 226 общини е по-ниско от това. Причината за високата позиция в разпределението на тази междинна стойност е, че Столична община се подрежда измежду относително финансово самостоятелните общини – нейните лични доходи възлизат на 816 млн. лева и съставляват 51,2% от разноските ѝ.

Делът на личните доходи в общите разноски на общините през 2021 година за Варна е 45.7%.

Средно за страната на човек се падат по 415 лева лични общински доходи, като 208 от общините падат под този предел. Въпреки доста огромното си население, Столична община се показва добре и по този индикатор с по 624 лева доходи на човек. За Варна сумата е 525 лв..
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР