Разходите на фирмите за един час труд през първото тримесечие

...
Разходите на фирмите за един час труд през първото тримесечие
Коментари Харесай

Пандемията увеличи заплатите в здравеопазването

Разходите на компаниите за един час труд през първото тримесечие на годината са приблизително с 4,9% по-високи по отношение на същия интервал на 2020 година, оповестиха от Национален статистически институт. Като разноските за са се нараснали с 5,4%, а другите разноски на бизнеса за труд са нарастнали с 2,1%. За разлика от други години, когато заплатите нарастваха във всички браншове на стопанската система, по време на пандемията има големи разлики в смяната на възнагражденията в другите сектори, написа.

Най-голям е растежът на разноските за заплати в опазването на здравето - с 26%, демонстрират данните на Национален статистически институт. За това способстват спомагателните суми, които дават на лекарите, които работят по преодоляване на Covid рецесията. На второ място по нарастване са възнагражденията в държавната администрация - приблизително с 18,7%. Сред аргументите за това още веднъж е пандемията. От 1 август 2020 година бяха увеличени с 30% заплатите на хората в редица организации, които работят непосредствено с жители. А от 1 януари беше направено обичайното повдигане на възнагражденията на служителите с 10%.
 По-голяма поддръжка от страната за заведения за хранене без градини и тераси По-голяма поддръжка от страната за заведения за хранене без градини и тераси
Повече пари от държавната хазна ще получат заведенията за хранене без тераса или градина по трета фаза от програмата за поддръжка с оборотен капит...

В редица действия от частния бранш също има огромно нарастване на заплатите. С над 10% са нарастнали разноските за труд на компаниите в областта на административните и спомагателни действия, както и в строителството. Най-високи са заплатите на хората в сферата “Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения ”, където влизат и програмистите. Тези хонорари не престават да нарастват - с 9,8% за година. В сферата на професионалните действия и научните проучвания заплатите са вдигнати приблизително със 7,2%.

Но в редица браншове на стопанската система възнагражденията са понижени по време на рецесията. Най-много са потърпевши хората в сферата “Хотелиерство и ресторантьорство ”, където надниците са с 9,2% по-ниски по отношение на първото тримесечие на 2020 година В бранша “Транспорт и депозиране ” разноските за един час труд са намалели приблизително с 2,2%. Спад на надниците – с 1,4%, има и в преработвателната индустрия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР