Разхлабват примката на Зелената сделка в земеделието. Промените в Зелената

...
Разхлабват примката на Зелената сделка в земеделието. Промените в Зелената
Коментари Харесай

Разхлабват примката на Зелената сделка в земеделието


Разхлабват примката на Зелената договорка в земеделието. Промените в Зелената договорка, които засягат общата селскостопанска политика на Евросъюза, към този момент са факт.
Скоро ще се приложат корекции
в стандартите 5, 6, 7 и 8 за положително земеделско и екологично положение (ДЗЕС 5, 6, 7 и 8) от Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони (СПРЗСР) 2023-2027 година Тези стандарти имаха ограничаващи екологични условия и
бяха признати с огромно неодобрение
от фермерите в цяла Европа. Именно рестриктивните „ зелени “ ограничения дадоха звук за мощните аграрни митинги тази пролет на Стария континент, на които станахме очевидци и в България.
Министерството на земеделието и храните
разгласява за публично разискване план, с който се трансформират ДЗЕС 5, 6, 7 и 8. Крайният период за даване на оферти и мнения е до 3 август 2024 година в това число.
Предложените промени са авансово
разисквани с браншовите организации и заинтригуваните страни в границите на писмена процедура на Комитета по наблюдаване на СПРЗСР 2023-2027 година и след завършили договаряния с Главна дирекция „ Земеделие “ и Главна дирекция „ Околна среда “  към Еврокомисията.
При изменението на ДЗЕС 6 поддържането на
минимална почвена завивка през сензитивните интервали за времето от 1 юни до 30 септември в това число на най-малко 80% от цялата обработваема повърхност да се поддържа минимална почвена завивка.
На земеделските стопани се дава
опция при осъществяването на стандарта да обезпечат следваща просвета в границите на 2 седмици след премахването на миналата растителна завивка или 3 седмици след премахването на миналата растителност единствено за площите с следваща просвета рапица.
При трайните насаждения – за
обезпечаване на минимална почвена завивка върху най-малко 50% от площта с трайни насаждения в стопанството – се прави подсилване на междуредията посредством затревяване,  засяване с покривни култури или мулчиране през сензитивния интервал.
Относно ДЗЕС 7 „ Сеитбооборот (ротация)
на културите върху обработваема земя, като се изключи култури, отглеждани под вода или диверсификация на културите “,
се дава опция фермерите
да го извършват посредством познатата им от програмния интервал 2014-2020 година диверсификация на културите.
Във връзка с ДЗЕС 8, скандализирало с
изискването да се оставят земи под угар, само че стимулирано като „ опазване на непроизводствени обекти и площи за възстановяване на биологичното многообразие в земеделското стопанство “, е отпадането на условието за заделяне на избран дял от обработваемата земя
като непроизводствени площи.
При непринудено осъществяване обаче ще се получава спомагателна финансова отплата посредством екосхема. Остава задължението за опазване на съществуващите особености на ландшафта (отделни дървета, дървета в редица, синори, живи плетове или дървета в група и тераси).
Запазва се преимуществото за дребните
стопанства, които не надвишават 10 хa (100 дка), да се освобождават от инспекции и наказания на предварителните условия.
При използването на стандарти 5, 6, 7
за ДЗЕС се позволяват краткотрайни дерогации от условия като периоди и интервали – при положение на метеорологични условия, които не разрешават осъществяването им през съответната година.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР