Разхлабването на мерките е съобразено с медицинските показатели и се

...
Разхлабването на мерките е съобразено с медицинските показатели и се
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: До седмица се очаква спад на заболелите от COVID-19

Разхлабването на ограниченията е съобразено с медицинските индикатори и се постанова, тъй като когато те продължат повече от две седмици се натрупва отмалялост в обществото и органите, които реализират контрола.Това съобщи в " Тази заран " по шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на Националния действен щаб за битка против ковид проф. Тодор Кантарджиев.

Той изясни, че сега се намираме в плато и до седмица се чака спад на заболелите. " Вчера електронната ми поща беше цялостна с писма на възмутени жители, че ограниченията се разхлабват. Нищо толкова не се пуска – маските си остават и условието да не се събираме. Това е вземане предвид с медицинските индикатори, натовареността на лечебните заведения и системата ", добави проф. Кантарджиев.

Експертът призна, че обстановката в лечебните заведения е комплицирана, само че оптимистичната вест е, че приетите в болница са под 10 хиляди и един болен не заразява доста други. Според него, когато стартират 10 души да заразяват 20 и нагоре, тогава обстановката ще се утежни.

" Постоянно се разкриват още кревати и се обезпечават нови благоприятни условия да работят лечебните заведения. Засега имаме запас от лекари.ц Вече сме в плато, системата се оправя, макар че натовареността е по-голяма от ноември месец. До седмица би трябвало да стартира намаляване на броя на случаите ", добави той.

Проф. Кантарджиев изясни, че публично преболедувалите са към 300 хиляди, а като се прибавят хората, които не са влезнали в статистиката - броят на срещналите се с COVID-19 скача до над 1,2 млн. Около 450 хиляди души пък са имунизирани. Според него тези числа демонстрират, че с имунитет са близо 2 млн. българи.

Ваксините и новите разновидности на вируса. Проф. Кантарджиев уточни, че тактиката е всички получени количества ваксини да се ползват незабавно. Според него до края на лятото би трябвало да се реализира групов имунитет, тъй че да се ограничи разпространяването на болестта. Той изясни, че се натрупват познания и по тази причина рекомендациите за приложимост на препаратите се трансформират.

" Обществото е доста сензитивно към страничните феномени. Най-малкото подозрение за случаи кара да се понижи темпът или да се спре имунизирането. Засега сигурна връзка сред имунизациите и страничните реакции няма. Аз поучавам хората, които се ваксинират, с всички ваксини, хубаво е малко повече домати и доматен сок да се употребяват - това е най-хубавото естествено средство против кръвосъсирване ", добави шефът на НЦЗПБ.

Относно новия английски вид на ковид, проф. Кантарджиев съобщи, че от него би трябвало да се пазят повече младежите и бременните дами. Той посочи, че при тази вариация рядко се губи подушване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР