Разгромът на руския конвой край Угледар, в резултат на който

...
Разгромът на руския конвой край Угледар, в резултат на който
Коментари Харесай

Защо руската армия беше разгромена край Угледар - Свят

Разгромът на съветския ескорт край Угледар, вследствие на който съгласно разнообразни източници са били унищожени или изумени над 30 бронирани машини, се трансформира в една от най-обсъжданите тематики след началото на огромната съветска атака в Украйна. Няколко дни откакто в мрежата се появиха видеоматериали от тази борба, остават въпроси за случилото се край Угледар и съветската работа на Би Би Си се опита да откри отговорите.

Кадрите с разрушения ескорт провокираха рецензии от страна на проруски блогъри и военни специалисти. Някои от тях я назовават едно от най-големите провали на съветската войска в цялата война в Украйна, сравнявайки борбата с опита за прекосяване на река Северски Донец през май 2022 година Руските сили също претърпяват тежки загуби в жива мощ и съоръжение по време на няколкото опита да преминат реката.

Въпреки това не може да се каже сигурно дали цялата техника от видеото е била изумена или унищожена в границите на един ден: на фрагментите се виждат освен моментите, в които са изумени танкове и БМП-та, само че и обособени транспортни средства, които теоретично може да са били към този момент на бойното поле. Цифрата 31 транспортни средства е получена от разбора на фрагментите, само че също по този начин не е 100% несъмнено, че фрагментите са от един ден и че не са инсталирани от няколко фрагмента.

Въпреки това съветските военни блогъри настояват, че тези събития са се случили в един и същи ден, и го назовават " пердах ".

Битката, снимана от украински дрон, е единствено един епизод от огромната борба за Угледар. Градът се намира в южната част на Донецка област. Руските войски безрезултатно се пробват да го завладяват от началото на нашествието.

По време на сегашната ескалация на фронта, която съгласно мнозина е началото на огромна съветска атака, регионът на Угледар се трансформира в едно от огнищата на яростни боеве. Руската войска се пробва да напредне и в регионите на Авдеевка, Бахмут, Кременна и Купянск.

Кога и къде са се водили боевете

На 26 януари стартира следващото огромно нахлуване на Угледар. Жертвите, понесени от съветската войска при несполучливата офанзива, попаднала в обектива на украинските безпилотни самолети, са единствено част от общите починали в борбата.

Според известията на проруските телеграм канали в нападението са взели участие елементи на 40-а обособена бригада на морската пехота, 155-а бригада на морската пехота (и двете от Тихоокеанския флот), въоръженото формирование " Каскад " от самопровъзгласилата се ДНР и 36-а мотострелкова бригада на 29-а войска от Забайкалието. Освен това, съгласно проверяващия план на Conflict Intelligence Team, в нападението е взела участие 14-а бригада от специфичните сили на ГРУ.

Първоначално съветските войски доближават относително бързо до пътя, който свързва село Павловка и град Марийка в Донецка област - този път минава от югозапад на североизток и отделя Угледар от предградията. Руските войски не съумяват да влязат в самия град, защото ВСУ оказват яростна опозиция, а по-късно изтеглят запасите си.

Тогава явно съветското командване взема решение да предприеме маневра по фланга, заобикаляйки града от изток. Колоните се придвижват от село Николское, което е под контрола на съветските военни, по пътища, които са разграничени от огромни полета. Пътищата са осеяни с горски пояси, които обезпечават известно прикритие, само че украинските военни явно са виждали благодарение на безпилотни самолети придвижването на съветските конвои и ги обстрелват.

Трудно е да се откри по кое време тъкмо се е състояла тази борба. Видеоматериали с унищожени, ударени или изоставени бронирани машини бяха оповестени в украински интернет източници в следобеда на 9 февруари. Още на 6 февруари обаче се появяват известия, че съветски ескорт е бил обстрелван край Угледар, като 30 бронирани машини са били развалени или унищожени.

Украинският блогър Tatarigami_UA твърди, че съветската войска е претърпяла загуби в " серия от офанзиви ", а не вследствие на индивидуален опит за нахлуване.

Видеозаписът от дрон демонстрира танкове и бронирани машини, които напредват в много гъсти колони. Докато някои транспортни средства се взривяват, стъпвайки на мини, други се опитваха да ги избегнат и също попадат на минно поле. Накрая скупчванията от бронирани машини са обстрелвани от артилерията.

Руското министерство на защитата не е удостоверило унищожаването на конвоя край Угледар. 

На 13 февруари съветските военни оповестяват, че са нанесли удар по украинските елементи край обитаемоте места Пречистовка и Угледар: " В южното направление на Донецк артилерията на групата сили " Восток " нанесе удар по скупчвания на жива мощ и военна техника на ВСУ край обитаемоте места Пречистовка и Угледар ", гласи известието.

Какви са загубите

Според видеоматериалите блогъри и деятели на OSINT са преброили 31 единици бронирана техника, оставени на полето край Угледар. Трудно е да се реши положението на колите от тези фрагменти. Вероятно някои от тях са били унищожени, само че е допустимо някои танкове и бронирани машини да са били единствено изумени, ремонтирани и възобновени. Възможно е също по този начин някои транспортни средства да са били изоставени.

 Дълга колона от танкове, снимани от украински дрон. Снимка: UKRAININAN MOD

Възможно е тези бойни машини да са единствено част от загубите по време на боевете за Угледар. В неделя новинарски уеб сайтове оповестиха, базирайки се на групата OSINT Oryx, която води статистика на унищожената бронирана техника от двете страни в спора въз основа на открити източници, че Русия е изгубила 103 единици бронирана техника, в това число 36 танка, от 8 до 10 февруари край Угледар и Авдеевка. Руското министерство на защитата не разяснява тези изказвания. Според същите известия украинските въоръжени сили са изгубили 20 транспортни средства, в това число два танка.

Няма данни за броя на жертвите в борбата край Угледар. Британското министерство на защитата изрече догатката, че " през последните две седмици Русия евентуално е понесла най-тежките си загуби от първата седмица на нахлуването в Украйна ". То обаче се базира на данни от украинското министерство на защитата и отбелязва, че не може да ги ревизира. Въпреки това английските военни анализатори считат, че трендовете, които илюстрират украинските изказвания, " най-вероятно са точни ".

Британското разузнаване не дава информация за броя на загубите на ВСУ. Украйна (както и Русия) обичайно не разкрива такава информация, само че в отчета на английското разузнаване се показва, че загубите на ВСУ също са огромни.

" През 2022 година съветските източници нормално оповестяват за 250-300 починали всяка седмица. Вече сме в положение да потвърдим имената на най-малко 600 души, а от края на януари насам - приблизително по 700 души всяка седмица. И това са единствено данните, които успяхме да намерим и проверим от открити източници, което значи, че действителният брой на жертвите сигурно е още по-голям. Ако съпоставим некролозите и отчетите от фронтовете, ще се окаже, че множеството от тези военни са починали точно в хода на настъплението ", споделя журналистът Олга Ившина.

Как се организира офанзивата

Сериозните загуби провокираха вълна от рецензии от страна на съветските провоенни блогъри, които упрекнаха военното командване в неприятна организация и подготовка на нападението. Ако се съди по мненията, съветската танкова колона се е движела по осеяни с дървета пътища, заобикаляйки открития терен. Очевидно този способ е определен по две аргументи - бронираните транспортни средства биха били добре забележими в открита зона. Освен това тези региони евентуално са били минирани. В резултат на това танковете са взривени от мини и към момента се виждат измежду безлистните дървета.

За да може настъпващата танкова колона да не попадне на минно поле, да не е в полезрението на съперника, би трябвало да се извърши инженерно разузнаване. Но в този случай танковете, в случай че се съди по фрагментите, снимани от украински дрон, са се озовали в минно поле пред очите на врага. Безпилотниците явно са взели участие в разузнаването и насочването на украинската артилерия.

Съдейки по обстоятелството, че в интернет се появиха фрагменти от разпадането на конвоя, дроновете са имали опция да летят над него. За да се предотврати прелитането на противников безпилотни летателни апарати над частите, са нужни системи за електронна война и за противовъздушна защита. Първите попречват потреблението на дронове, а вторите ги смъкват.

В понеделник, 13 януари, Министерството на защитата на Русия разгласява видеоклип, на който се вижда по какъв начин ЗРК Тор-М2У " в зона за специфични интервенции " смъква дрон. Но безпилотните летателни апарати, които са снимали разгрома на конвоя край Угледар, явно не са били свалени - или не всички от тях. На фрагментите не се виждат никакви системи за противовъздушна защита измежду съветското съоръжение.

 ЗРК Тор-М2У може сполучливо да смъква безпилотни самолети. Снимка: RUSSIAN MOD

Както написа в Телеграм някогашният " министър на защитата на ДНР " Игор Стрелков (Гиркин), наказан задочно на пожизнен затвор по делото за свалянето на боинга през 2014 година, " част от техниката е унищожена от ПТУР (изстреляни от високите здания на Угледар), част е свалена от вражеска артилерия, която стреля извънредно тъкмо ".

Фактът, че артилерийският огън е бил ориентиран към атакуващата колона, се удостоверява от видеоматериалите и кратерите, оставени на бойното поле. В такива случаи военната просвета изисква да се обезпечи артилерийска поддръжка на атакуващите войски. Това са " бойни дейности на артилерията първоначално и по време на офанзивата (настъплението) на нейните войски, състоящи се в непрестанно, поредно огнево поразяване на съперника пред фронта и по фланговете на атакуващите, с цел да се основат условия за тяхното непрекъснато нахлуване ", се споделя в справочния материал на уеб страницата на съветското Министерство на защитата.

А с цел да бъде сполучлива артилерийската поддръжка, преди началото на настъплението се прави и артилерийско разузнаване. Според Гиркин съветският артилерийски огън е бил " извънредно неакуратен ".

Съдейки по това наблюдаване и от обстоятелството, че украинската артилерия е съумяла да нанесе толкоз огромни загуби, съветското артилерийско разузнаване или не е било задоволително положително, или въобще не е било осъществявано.

Може ли Угледар да се съпоставя с пресичането на Донец

През май 2022 година съветските сили няколко пъти се пробват да преминат река Северски Донец край село Билохоровка. Те са подложени на масиран украински обстрел, което води до тежки загуби измежду съветската войска.

Американският Институт за проучване на войната допуска, че загубите на съветската войска по това време са били повече от 400 души и повече от 80 единици военно съоръжение. Forbes написа за 70 броя друго съоръжение.

Тази интервенция ненапълно наподобява на разгрома на съветския ескорт край Углешар. И в двата случая, съгласно отчетите, украинското разузнаване е разкрило настъплението на съветските сили към линията на офанзивата. И когато тя стартира, настъпващите войски са нападнати. 

От друга страна, пресичането на водна бариера се счита за една от най-трудните маневри. Тя изисква висока степен на съгласуваност сред инженерните елементи, артилерията (и вероятно въздушната поддръжка), разузнаването и противовъздушната защита. Изискванията за подготовка и обмисляне на такава интервенция са по-високи, в сравнение с за нахлуване без прекосяване на сложна естествена бариера.

Кой е отговорен

Поддръжката на офанзивата, в това число артилерийско, инженерно и стандартно разузнаване, електронна война и противовъздушна поддръжка, зависи от качествата на военната група. 

С други думи, това е както въпрос на организация и подготовка на интервенцията, по този начин и на образование на персоналния състав за водене на бойни дейности. В първия случай отговорността е на щаба и командирите, а във втория - на тези, които дават отговор за образованието на войските.

Коментарите за Угледар включват обвинявания в непросветеност към съветските командири и догатки, че съветските военнослужещи не са готови добре за бойни дейности.

" Образцово повтаряне на всички предходни неточности ", написа Гиркин, който от 2014 година е считан за терорист в Украйна, в канала си в Tелеграм.

" Да, несъмнено, ние също нанасяме вреди и провали на съперника, само че фрагментите на съперника демонстрират следващата рецесия в командването на войските и ръководството на равнище щаб ", се споделя в репортаж, оповестен в " Сива зона ", канал, непосредствен до ЧВК " Вагнер ".

Командирът на батальон " Восток " Александър Ходаковски, който от 2014 година се бори на страната на самопровъзгласилата се ДНР, написа в канала си в Tелеграм, че неподготвеното нахлуване на съветските военни е подбудено от " осведомителния декор " и " триумфите в някои региони на " частниците ", т.е. наемниците от ЧВК " Вагнер ".

Институтът за проучване на войната изрича догатката, че част от проблемите в съветската военна атака в Украйна могат да се обяснят с ниското равнище на подготовка на бойците и офицерите.

" Бойната дарба на всички следени от нас формирования бе спаднала в по-ранните стадии на войната и е доста евентуално числеността им да е била възобновена с мобилизиран личен състав. Изглежда, че съветските военни не са съумели да обучат активизирания си персонален състав да организира ефикасни механизирани настъпателни интервенции за късия интервал, откогато са били призовани ", се споделя в отчета.

И най-после, командването, което издава заповед за нахлуване, може да бъде подложено на напън от страна на висшето военно управление.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР