Разговорите с талибаните за мир в Афганистан са замразени и

...
Разговорите с талибаните за мир в Афганистан са замразени и
Коментари Харесай

Помпейо: Диалогът с талибаните за мир в Афганистан е замразен, докато те не спазват поетите ангажименти

Разговорите с талибаните за мир в Афганистан са замразени и Съединени американски щати ще продължат да оказват напън върху екстремистите, като в това време ще продължат поддръжката си на Кабул, до момента в който не се види сериозен ангажимент от страна на талибаните за спокойно споразумяване на дългия боен спор там, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо, представен от Ройтерс.

Снощи президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп ненадейно разгласи, че е отменил среща с "главните водачи " на талибаните в президентската резиденция в Кемп Дейвид, щата Мериленд, откакто групировката пое отговорност за нахлуване в Кабул предходната седмица, при което бе погубен американски боец и починаха още 11 души. В изявлението си за телевизия "Фокс нюз "днес Помпейо сподели също, че Вашингтон е отзовал американския специфичен делегат за Афганистан Залмай Халилзад, който преговаряше с талибаните в Доха, столицата на Катар, с цел да разиска с него по какъв начин да се работи по-нататък. Запитан дали водещите се от няколко месеца договаряния с талибаните за мир в Афганистан са мъртви, държавният секретар отговори: За известно време - да.

Той въпреки всичко изрази вяра, че те могат да бъдат възобновени, само че не посочи по кое време може да стане това. "В последна сметка това ще зависи от талибаните. Те би трябвало да показват, че са подготвени да съблюдават това, което ние ги помолихме в хода на диалозите ", сподели държавният секретар.

"Ако талибаните не се държат добре, в случай че не съблюдават, както става към този момент от няколко седмици, уговорките, които поеха пред нас, президентът няма да понижи натиска, ние няма да отслабим поддръжката си за афганистанските сили за сигурност, които водят толкоз тежка борба там в Афганистан ", сподели Помпейо и в изявление за Си Ен Ен, представено от Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР