Разговорите с ГЕРБ за партийните субсидии приключиха – ако не

...
Разговорите с ГЕРБ за партийните субсидии приключиха – ако не
Коментари Харесай

Пеевски: Разговорите с ГЕРБ за партийните субсидии приключиха

Разговорите с ГЕРБ за партийните дотации завършиха – в случай че не си държат на думата за 1 лева, това си е техен проблем. Това сподели пред публицисти националният представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

" На второ четене в комисиите измененията за партийните дотации да бъдат 1 лева бяха признати. Докладът е изготвен, по какъв начин ще го трансформират – има ли такава парламентарна техника? "

Припомняме, че предлагането за понижаване на партийната дотация от сегашните 11 на 1 лева за автентичен глас бе импортирано от премиера Бойко Борисов. От Движение за права и свободи се оповестиха срещу понижаване на дотацията, само че направиха свое предложение за 0 лева дотация и безкрайно финансиране от компании, с мотив, че в случай че фрапантното понижаване бъде признато, то по-добре да бъде въведен напълно отворен модел за финансиране на партиите.

На второ четене бюджетната комисия към Народното събрание одобри предлагането за 1 лева дотация и това на Движение за права и свободи за отворено финансиране. Малко по-късно обаче бе извършен Коалиционен съвет, на който ръководещите партии взеха решение да отсрочат решението, а от " Обединени патриоти " да провеждат още съвещания с други партии. От Движение за права и свободи обаче оповестиха, че няма да вземат участие в тях, защото позицията им е ясна. 

" На признати закони какви съвещания, това е смешно ", коментира идеята Пеевски.

" Разговорите с ръководещата партия завършиха. Ако те не си държат на думата, си е техен проблем. 1 лева – оставаме да забележим какво ще създадат те. Ако се извъртят, те да се извъртят, оставаме на 1 лева Движение за права и свободи постоянно прави каквото споделя – да забележим ГЕРБ ", добави той.

На същото съвещание на бюджетната комисия нейният ръководител Менда Стоянова не разреши да се обсъдят концепциите на Движение за права и свободи за понижаване на Данък добавена стойност ставките за избрани артикули, защото на дневен ред били единствено партийните дотации.

По този мотив Пеевски съобщи, че идеята за понижаване на Данък добавена стойност ставките е импортирана от Движение за права и свободи, само че в този момент ръководещите би трябвало да вземат решение. " Щом са попарили българските деца и детските градини, да са живи и здрави ", допълни той. 

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ пък заяви, че Движение за права и свободи е възстановила надвзетите средства от партийните дотации. Той също разяснява тематиката за намаляването на партийните дотации, като уточни, че процедурата към този момент е завършила.

" Има и периоди за внасяне на оферти и те са изтекли. Други оферти в периодите ние не видяхме и няма какво да обсъждаме. Вариантите са сегашната обстановка – препоръчаните от Министерски съвет промени за 1 лева дотация, и нашите оферти, които са направени в периода – нула лв. дотация и отворен модел на финансиране на политическите партии ", съобщи той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР