Разговорите по мобилния телефон, продължаващи 30 или повече минути седмично,

...
Разговорите по мобилния телефон, продължаващи 30 или повече минути седмично,
Коментари Харесай

Разговорите по телефона увеличват риска от високо кръвно

Разговорите по мобилния телефон, продължаващи 30 или повече минути седмично, водят с 12 % по-голям риск от високо кръвно налягане спрямо говоренето за по-малко време. Това сочат данни от изследване, оповестено в " Юръпиън харт джърнъл - диджитал хелт " - списанието на Европейското сдружение по кардиология. 

" Минутите, в които хората водят диалози по мобилен телефон, са от голяма важност за здравето на сърцето, като по-дългото време значи по-голям риск ", споделя създателят на проучването професор Сянхуей Цин от Южния медицински университет в Гуанчжоу, Китай.

Почти три четвърти от международното население на възраст 10 и повече години има мобилен телефон, сочат данни на Международния телекомуникационен съюз. Близо 1,3 милиарда души сред 30 до 79 години страдат от хипертония съгласно Световната здравна организация (СЗО). Високото кръвно налягане е главен рисков фактор за инфаркт и инсулт, както и водеща причина за преждевременна гибел в международен мащаб.

Мобилните телефони излъчват ниски равнища на радиочестотна сила, която се свързва с повишение на кръвното налягане. Резултатите от предходни изследвания, свързващи потреблението на тези апарати и кръвното налягане са спорни, главно тъй като включват позвънявания, текстови известия, игри и други

Китайското изследване изследва връзката сред диалозите и новопоявила се хипертония. За задачите на разбора са употребявани данни от английската Биобанка, като са включени общо 212 046 души на възраст от 37 до 73 години без високо кръвно налягане.

Данните за участниците са събрани посредством електронен въпросник за самокритика, включващ въпроси за времето на потребление на мобилен телефон, седмичните часове диалози и потребление на устройство с хендсфри/високоговорител.

Средната възраст на хората в изследването е 54 години, като 62 % от тях са дами, а 88 на 100 са консуматори на мобилни телефони. Те са следени приблизително 12 години, като за този интервал 13 984 (или седем процента) от участниците развиват хипертония. Така учените стигат до извода, че при потребителите на мобилни телефони има седем % по-висок риск от високо кръвно налягане спрямо тези, които не ги употребяват.

При участниците, които приказват по мобилния си телефон 30 или повече минути седмично, е открита 12 % по-голяма възможност за насърчаване на хипертония, в сравнение с при тези, чиито диалози не престават по-малко от половин час. Резултатите са сходни при дамите и мъжете.

" Нашите констатации сочат, че диалозите по мобилен телефон могат да не въздействат на риска от развиване на високо кръвно налягане, в случай че седмичната им дълготрайност не е повече от половин час. Необходими са спомагателни изследвания…, само че наподобява рационално този тип връзка да се сведе до най-малко, с цел да се резервира здравето на сърцето ", споделя създателят на проучването професор Сянхуей Цин.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР