Разговорите между представителите на НАТО и двете страни продължават и

...
Разговорите между представителите на НАТО и двете страни продължават и
Коментари Харесай

Финландия и Швеция - с още една стъпка по-близо до НАТО от утре

Разговорите сред представителите на НАТО и двете страни не престават и през днешния ден. Те започнаха след формалното повдигане на ветото от страна на Турция, която пречеше на процеса да стартира. Анкара обвиняваше Швеция в поддръжка на тероризма.

След подписването на протоколите се планува развой на ратификация от всички 30 страни от НАТО.

Исканията на Швеция и Финландия да се причислят към Алианса пристигнаха на фона на вилнеещата на километри от тях война, след нашествието в Украйна. Москва заплаши с отговор, в случай че присъединението стане факт, само че с цел да бъдат признати двете страни в Алианса, само че с цел да стане факт това, всички страни в пакта трябваше да бъдат “за”. Турция беше спънка в продължение на седмици.

Присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО ще бъде фундаментална смяна в геополитиката и на двете страни. Стокхолм и Хелзинки имат дълга история на неутралитет по време на война. Швеция и Финландия са избягвали да влизат във военни съюзи.

Ако това в последна сметка се случи, ще се постави завършек на над 200 години шведска необвързаност. Финландия пък одобри неутралитет след горчивото проваляне от Съветския съюз по време на Втората международна война.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР